logo F1online.skF1online.sk

Vettela na Pretekoch šampiónov uchvátila rely, chcel by si ju skúsiť

Sebastian Vettel na Pretekoch šampiónov
© ROC
Milan Kubala
Milan Kubala9. 2. 2022

Preteky šampiónov sú pre mnohých jazdcov príležitosťou skúsiť si niečo nové. Sebastian Vettel si tak aspoň trochu pričuchol k tomu, aké je to jazdiť na pretekoch rely. Učarovalo mu to tak veľmi, že by si ju chcel vyskúšať aj v plnej mierke.

Sebastianovi Vettelovi sa cez víkend v rámci Pohára národov síce nedarilo, ale v nedeľňajšej súťaži jednotlivcov sa mu na snehu a ľade podarilo dostať dokonca až do finále. V ňom sa však nemohol porovnávať so Sébastienom Loebom, ktorý je na snehu sťaby doma. Nemal najmenší problém štvornásobnému majstrovi sveta F1 ukázať, ako sa to má robiť.

I napriek prehre sa Nemec veľmi dobre bavil a dokonca prezradil, že by si chcel niekedy rely vyskúšať. “Veľmi som si to užil, vždy ma bavilo sledovať, čo robia piloti rely,” uviedol Sebastian Vettel, ktorý cez víkend uprosíkal Stiga Blomqvista, aby ho zviedol v jeho Audi Quatre S1. “Je to odlišná disciplína. Stále sa v aute zabávate, ale tých odlišností je veľa.”

“Je to fascinujúce. Na obede sme sa o tom bavili, aby som tomu trochu lepšie porozumel. Nie je to totiž len o tom, že sedíte v aute a ovládate ho. Veľmi podobne ako vo Formule 1 alebo v akejkoľvek inej sérii, sa toho veľa deje v zákulisí, robíte si poznámky, nasávate čo najviac informácií, rovnako sa pripravujete na preteky a po nich ich analyzujete,” vysvetľuje pilot Aston Martinu.

Vettel sa na túto výzvu musel pripravovať o čosi dôkladnejšie, aj keď šlo “len” o Preteky šampiónov a nie skutočné podujatie WRC. “Šport sa posúva vpred a už to nie je len o tej jazde, čo je tiež výzva. Určite nie je ľahké do niečoho len tak skočiť a hneď v tom byť dobrý. Potrebujete čas a skúsenosti, no ak by mi niekto bol ochotný dať šancu a mal by veľa času, rád by som sa na to pozrel,” znie výzva smerom k tímom rely.

A jeden sa už ozval: Sébastienov Loebov M-Sport, s ktorým v januári zvíťazil na rely Monte Carla, na Twittri požiadal Aston Martin, aby Vettelovi posunul kontakt na nich. Nuž uvidíme, či sa Vettel niekedy v budúcnosti ukáže aj na štrku či snehu, možno aj proti jeho kamarátovi Kimimu Räikkönenovi.

“Myslím, že hrať sa s autom a mať trochu viac priestoru je z jazdeckého pohľadu príjemné. Obyčajne platí, že keď vám auto trochu ustrelí, okamžite sa to snažíte korigovať a stratíte trochu času. Avšak tu je tá šedá zóna oveľa väčšia, idete bokom, z pohľadu času možno zaostávate, ale viete to skorigovať. Samozrejme, musíte sa dostať do toho malého okna, aby ste boli perfektní — a videli ste ten rozdiel! Ale určite by ma to bavilo,” doplnil Vettel.

Súvisiace články

Diskusia