logo F1online.skF1online.sk

Norrisovi pomohla zmena tímového kolegu, lepšie auto i viac skúseností

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl8. 2. 2022

Lando Norris po sľubnom začiatku v F1 vo svojej tretej sezóne naplno ukázal svoj obrovský potenciál. Stále len 22-ročný Brit patril k hviezdam uplynulej sezóny a v McLarene zatienil Daniela Ricciarda.

V nováčikovskej sezóne získal 49 bodov a obsadil jedenáste miesto v Pohári jazdcov, v roku 2020 to bolo 97 bodov a deviate miesto. Počas uplynulého ročníka sa Norris dlho držal dokonca na tretej priečke v jazdeckom šampionáte, z ktorej „spadol“ na konečné šieste miesto so ziskom 160 bodov.

Sezónu ozdobil štyrmi pódiovými umiestneniami a pole position v Rusku, kde najlepšie využil premenlivé podmienky. Dážď sa mu však v pretekoch stal osudným, keď v honbe za víťazstvom zostal príliš dlho na suchých pneumatikách. Aj v Soči to bolo o zbieraní skúseností, ktoré Norrisovi v treťom roku výrazne pomohli.

„Odjakživa som nenávidel výhovorku o nedostatku skúseností. Je ľahké sa takto vyhovoriť,“ skonštatoval Lando Norris, ktorý však medzi svojou druhou a treťou sezónou predsa len pocítil takúto zmenu. „Nechcel som tomu veriť. Po zime som sa však naozaj vrátil tak, že niektoré veci som zvládal aj akosi podvedome, čo urobilo veľký rozdiel. Od svojich začiatkov som v podstate ani v jednej kategórii nestrávil viac než jednu sezónu. Preto bolo ťažké spoznať tento rozdiel medzi rokmi.“

Niektorí sa obávali, ako britský mladík zvládne príchod Daniela Ricciarda, ktorý je považovaný za pilota z najužšej špičky. V skutočnosti však Norrisovi pomohla zmena na pozícii tímového kolegu. „Som presvedčený, že Carlos (Sainz, pozn. red.) patrí k najlepším pilotom v F1. Pri ňom som nevyzeral tak dobre, pretože odvádzal fantastickú prácu. Za to mu patrí uznanie,“ vyhlásil rodák z Bristolu, ktorý vstúpil do predchádzajúceho ročníka s čerstvou mysľou. „Bola to kombinácia všetkého, čo som sa v predošlých rokoch naučil. Pre mňa to bol čerstvý štart s novým tímovým kolegom a o niečo lepším autom, na ktoré som sa mohol viac spoľahnúť. Mal som oveľa viac skúseností, čo bol hlavný rozdiel oproti mojej prvej alebo druhej sezóne.“

Landovi Norrisovi i McLarenu lepšie vyšla prvá polovica sezóny. V tej druhej, zrejme aj pod prepnutím pozornosti na vývoj nového monopostu MCL36, išla výkonnosť trochu dole. McLaren nestačil v bitke o tretie miesto v Pohári konštruktérov na Ferrari, musel sa uspokojiť so štvrtou priečkou. Pozitíva však rozhodne prevážili nad negatívami.

„Teším sa zo svojho progresu, ktorý som dosiahol aj vďaka tomu, že som pracoval na svojich slabinách. Niektoré som otočil na svoje silné stránky. Na niektorých musím stále pracovať, ale celkovo sme to zvládli veľmi dobre. Najmä prvá polovica sezóny bola veľmi silná, maximalizovali sme všetko, čo sme mali, využili sme každú príležitosť, ťažili sme aj z chýb či ťažkostí ostatných,“ vrátil sa britský pilot k uplynulej sezóne, v ktorej skončil tretí v Imole, Monaku i Rakúsku. Z druhej priečky sa tešil v Monze.

V závere ho sprevádzala aj smola, keď pre pomalý defekt prišiel o skvelo rozbehnuté preteky v Katare či Abú Zabí. O dobré body prišiel aj v Brazílii po kontakte s Carlosom Sainzom krátko po štarte. „Určite som niekde urobil aj chyby, ako napríklad v Brazílii, čo bola asi tá najväčšia chyba v sezóne. Táto malá vec nás stála obrovské množstvo bodov oproti Ferrari, pretože v Brazílii sme mohli byť v pretekoch pred nimi. Ideálne mi nevyšli ešte ďalšie dva-tri preteky, ale nemyslím si, že by mi to nejako výrazne pomohlo. Myslím si, že som nemal ani jednu väčšiu nehodu, ktorá by ma pripravila o body,“ uzavrel Lando Norris.

Súvisiace články

Diskusia