logo F1online.skF1online.sk

Steiner o rozpočtovom strope: Výsledky sa začnú prelievať z jednej strany na druhú

Günther Steiner
© Facebook/Haas F1 Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 2. 2022

Druhá sezóna s rozpočtovým stropom. Aký bude mať toto pravidlo efekt? Niektoré drobné záblesky jeho dôsledkov sme už videli, ale do celkového poradia zatiaľ neprehovoril. Podľa šéfa Haasu Günthera Steinera sa to však stane, len si ešte musíme počkať.

Výhoda veľkých tímov sa podľa bossa amerického tímu „scvrkla“ na „10 až 20 miliónov“, čo je síce stále pomerne dosť, avšak úplné nič v porovnaní s rozdielom „200 až 300 miliónov“ spred dvoch rokov. Podľa Steinera začne byť efekt rozpočtového stropu citeľný, avšak stále platí, že je to strednodobé riešenie, nie krátkodobé.

„Veľké tímy majú stále dosť veľkú zotrvačnosť z čias, keď ešte mohli minúť obrovské peniaze. Niečomu takému sa nedokážete vyrovnať v priebehu jedného roka,“ povedal Steiner.

„Vždy som hovoril, že toto nie je nejaké krátkodobé riešenie, ale skôr strednodobé. Jednotlivé tímy by sa k sebe mali priblížiť bližšie a nech sa už bude bojovať o čokoľvek, mal by to byť o niečo väčší boj.“

„Verme, že z roka na rok sa budú dobré a zlé výsledky prelievať z jednej strany na druhú. Myslím, že to sa stane. Musíme však byť o trochu trpezlivejší, nestane sa to hneď, pretože veľké tímy majú stále výhodu,“ hovorí Steiner.

„Snažím sa sústrediť na to, že predtým mali trikrát väčší rozpočet, čo je asi 200 alebo aj 300 miliónov dolárov navyše. Ak majú veľké tímy nejakú výhodu teraz, je to možno 10 alebo 20 miliónov. V určitom momente sa to stretne. Bude musieť dôjsť k nejakým pohybom, pretože v istom momente nebudú môcť urobiť viac než malé tímy,“ dodal Steiner.

Súvisiace články

Diskusia