logo F1online.skF1online.sk

Steiner chápe politiku veľkých tímov v otázke šprintov: Robia si svoju prácu

Günther Steiner
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 2. 2022

V sezóne 2022 uvidíme podľa všetkého „len“ tri šprinty miesto pôvodne plánovaných šiestich. Dôvodom je postoj väčších a bohatších tímov, ktoré kvôli vyššiemu počtu šprintov žiadali aj vyšší rozpočtový strop, s čím však nesúhlasili tí menší. Výsledkom tak je, že šprintov viac nebude, vyšší rozpočtový strop nebude a nebudú ani štedré prémie. Šéf Haasu Günther Steiner, ktorého tímu by sa peniaze navyše určite zišli, z toho však frustrovaný nie je.

Keďže postoj verejnosti k šprintom nie je ani zďaleka taký pozitívny, ako sa FOM a Liberty Media celý čas tvária, mnohí nie sú z postoja veľkých stajní sklamaní. Ideálny počet šprintov je podľa nich nula a takýchto ľudí nájdeme aj medzi samotnými jazdcami.

Na otázku portálu Motorsport.com, či ho sklamal prístup veľkých tímov ohľadne šprintov, šéf Haasu Günther Steiner odpovedal: „Treba oceniť, že sa snažia odviesť tú najlepšiu možnú prácu.“

„Ak máte peniaze, potrebujete vyšší rozpočtový strop – podobne tak keď peniaze nemáte, snažíte sa ich získať,“ povedal šéf Haasu. „Ja si myslím, že len robia svoju prácu a nijak ma to nesklamalo. Máme zavedené určité riadiace štruktúry, ktoré sa tým budú zaoberať. To je to, čo musíte urobiť.“

„Podľa mňa sa tieto tímy snažia využiť svoju moc a prihrať na svoju stranu niečo, čo im pomôže k lepším výkonom, v tomto prípade to je možnosť minúť viac peňazí. Iné tímy naopak nemajú problém s rozpočtovým stropom, ich problémom je keš. Myslím si, že toto je problém väčšiny,“ hovorí Steiner.

„Máme tu zavedené určité riadenie, ktoré tento problém podľa mňa dokáže vyriešiť,“ dodáva ľadovo pokojný Steiner.

Taký Zak Brown však mal opačný názor. Američan verejne prejavil svoju frustráciu, tiež povedal, že jeden z tímov žiadal zvýšenie rozpočtového stropu až o päť miliónov dolárov, čo bolo podľa neho „smiešne“. Treba tiež povedať, že verejná mienka nie je v otázke šprintov jednotná. Brown prehlásil, že tieto tímy by mali fanúšikom vysvetliť, prečo nebude viac šprintov, no podľa niektorých prieskumov si asi 50 percent divákov konanie šprintov neželá a ďalšie nezanedbateľné percento je spokojné s tým, že sa budú konať len tri.

Súvisiace články

Diskusia