logo F1online.skF1online.sk

Haas zrejme predstaví svoj monopost ako prvý

Nikita Mazepin za Mickom Schumacherom
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 2. 2022

Február začal a do predsezónnych testov nám chýba už len niečo vyše tri týždne. Stále však nepoznáme dátumy predstavenia monopostov štyroch tímov. Red Bull, Alfa Romeo, Williams a Haas ešte neprezradili, ktorý deň spoznáme ich tohtoročné auto. Šéf americkej stajne Günther Steiner však už čo-to načrtol.

Tirolský rodák naznačil, že k predstaveniu ich monopostu, ktorý by mal niesť označenie VF-22, by mohlo dôjsť už o pár dní. Je dokonca možné, že tím z Banbury bude úplne prvý, ktorý nové auto ukáže verejnosti.

„Auto predstavíme začiatkom februára. Je možné, že ho ukážeme ako úplne prví,“ prezradil pre RTL Günther Steiner.

Skorý dátum „predstavovačky“ už oznámil Aston Martin. Ich nový monopost AMR22 uzrie svetlo sveta 10. februára, deň nato ukáže svoj MCL36 svetu McLaren. Haas zatiaľ dátum oficiálne neoznámil a Steiner nechcel prezradiť ani žiadne podrobnosti ohľadne jeho vzhľadu. „Nie, neprezradím nič, pretože by som pokazil prekvapenie.“

Haas vlani svojou farebnou schémou skutočne zaujal, keď svoj monopost odel do farieb ruskej trikolóry. Haas cez zimu neprešiel zásadnými zmenami čo sa sponzorského portfólia týka, takže možno bude vzhľad monopostu v roku 2022 dosť podobný tomu minuloročnému. Hlavným mecenášom stajne zostáva ruský miliardár Dmitrij Mazepin, ktorý bude mať hlavné slovo pokiaľ ide o farebnú schému.

Avšak dôležitejšie ako výzor budú výkony na trati. Po „odpísanom“ roku 2021 budú v Banbury veriť vo výrazné zlepšenie svojich výkonov. „Mojim želaním je vrátiť sa do stredu poľa, aby naši jazdci mohli bojovať a zistiť, akí sú dobrí. Nevieme totiž, akí dobrí sú v porovnaní s ostatnými,“ hovorí Steiner.

„Tiež si prajem, aby sa náš tím vrátil tam, kde bol v roku 2019. Keďže toto je nová príležitosť, šanca tam je, avšak je tam aj riziko, že ste sa vo vývoji vybrali nesprávnym smerom,“ hovorí Steiner, ktorý tiež potvrdil, že auto je pripravené. Nič také, ako neskorý príchod na testy nehrozí.

„Šasi je pripravené. Nárazovými testami sme prešli ešte pred Vianocami a prešli sme nimi bez problémov. Chlapci odviedli dobrú prácu. Šasi sa kompletizuje a montujeme nádrž. Toto je skutočný začiatok, za štrnásť to musí byť hotové,“ dodal Steiner.

Súvisiace články

Diskusia