logo F1online.skF1online.sk

Brown popísal náladu v McLarene ako „nervózne nadšenie“

Zak Brown
© Twitter/Zak Brown
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 2. 2022

Formula 1 stojí na prahu novej éry. Má to byť éra, ktorá podľa jej tvorcov dá šancu prekvapiť tým, ktorí sa doteraz museli uspokojiť s odrobinkami. Tímy ako McLaren, Alpine či Aston Martin na túto príležitosť čakali a teraz sa môžu predviesť. Teší sa aj šéf McLarenu Zak Brown, hoci priznáva, že je rovnako tak nadšený ako nervózny.

Po dvoch úspešných sezónach a troch rokoch reštrukturalizácie je príchod nových aerodynamických pravidiel načasovaný takmer dokonale. Vo Wokingu je zdá sa všetko pripravené, hoci nikto si netrúfa odhadnúť, ako to v roku 2022 bude vyzerať.

„S výnimkou simulácií, v ktorých sú tímy Formuly 1 veľmi dobré, nemáme žiadne reálne dáta. Je to taká nervózne nadšenie,“ opísal náladu svoju i svojho tímu Zak Brown, ktorého cituje RacingNews365.com.

„Dá sa povedať, že sa cítime celkom dobre; sme spokojní, všetko ide podľa plánu a splnili sme stanovené ciele. Historicky však nemáme nič, s čím by sme sa mohli porovnať, je to skrátka veľká neznáma,“ dodáva americký biznismen, ktorý však jedným dychom dodáva, že pre fanúšikov to bude len dobre.

„Podľa mňa však vďaka tomu bude Formula 1 mega vzrušujúca. Niekto k tomu pristúpi správne a niekto zas nesprávne. Myslím, že na rošte sa vyskytnú nejaké prekvapenia. Aké a koho sa budú týkať? Nemyslím si, že ktokoľvek z nás to vie,“ hovorí Brown.

Ten bol veľkým zástancom a bojovníkom za rozpočtový strop. V roku 2021 sa ho dočkal a sľubuje si od neho vyrovnanejšie štartové pole. Napriek tomu by však Mercedes, Red Bull a Ferrari mali byť vďaka svojej infraštruktúre naďalej vpredu.

„Podľa mňa sa štartové pole vďaka rozpočtovému stropu časom vyrovná. Pokiaľ ide o technológiu a infraštruktúru, tak my sa stále potrebujeme dotiahnuť. Aj keď si myslím, že päť alebo šesť tímov rozpočtový strop naplní, nevstúpime do pretekov všetci takpovediac na rovnakej čiare. Bude to chcieť nejaký čas – podľa mňa pár rokov – kým budeme mať na začiatku sezóny všetko, čo majú Mercedes alebo Ferrari,“ vysvetlil Brown.

„Stále si myslím, že tieto top tímy vstupujú do novej éry s určitou výhodou. Dúfam, že my a ďalšie stajne ju časom dokážeme narušiť, aby sme naozaj boli na rovnakej úrovni,“ dodal kalifornský rodák.

Súvisiace články

Diskusia