logo F1online.skF1online.sk

Marko: Medzi Pérezom a Bottasom je jeden veľký rozdiel

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala31. 1. 2022

Pri pohľade na uplynulú sezónu nebude jednoduché zhodnúť sa na tom, kto z dvojice Sergio Pérez-Valtteri Bottas viac pomohol svojmu kolegovi v majstrovskom boji. V Red Bulle však majú jasno; Helmut Marko chváli práve Sergia Péreza, ktorý má vraj v sebe niečo, čo mu Bottas môže len závidieť.

Ak by sme Péreza a Bottasa začali porovnávať podľa počtu bodov na ich kontách, do pozície jasného víťaza sa dostane fínsky jazdec. To obyčajne znamená, že súperom dokázal uchmatnúť spred nosa väčší počet bodov ako jeho náprotivok, ktorý v prvej polovici sezóny len márne hľadal pevnú pôdu pod nohami.

Športového poradcu tímu Helmuta Marka však ohromil tým, že počas týchto ťažkých chvíľ nehádzal flintu do žita. “Nám je jasné, že v kvalifikácii sa teraz žiaden pilot nemôže postaviť Verstappenovi,” uviedol vo februárovom čísle rakúskeho magazínu AutoRevue. “Ale potom potrebujete niekoho, kto sa skrátka nezlomí. A niekým takým je Pérez.”

V tomto smere možno má Pérez výhodu, no mal by popracovať na tom, aby ju nikdy nemusel využiť, a síce na svojej kvalifikačnej rýchlosti. “Ak štartuje na deviatom alebo jedenástom mieste, všetky jeho nespochybniteľné kvality mu v pretekoch nepomôžu,” komentuje s odkazom aj na Pérezovu prácu s pneumatikami. “V iks pretekoch jazdil na rovnakej úrovni ako Verstappen, no kým sa takto prebijete cez štartové pole, všetko sa to stratí.”

Avšak na nižšie pozície mnohokrát spadol aj Valtteri Bottas, ktorý neraz len nemohúcne nasledoval monopost pred sebou. Presne v týchto chvíľach sme podľa Marka mohli spozorovať hlavnú Pérezovu výhodu v porovnaní s Bottasom. “To je ten veľký rozdiel medzi ním a Bottasom, ktorý je na tom biedne, keď treba predbiehať. Je superrýchly, ale v premávke nevie predbiehať.”

Do Bottasa sa za jeho nedostatky pri jazde v premávke obuli už viaceré osobnosti Formuly 1. Okrem Helmuta Marka aj Nico Rosberg, ktorý vyhlásil, že pretekanie celkovo je jeho slabšou stránkou, nuž a aj Marc Surer. Bývalý pilot efjednotky považuje Bottasa za “úplnú nulu”, keď sa dostane do premávky.

Po prestupe do Alfy Romeo bude mať Bottas skvelú šancu všetkých presvedčiť, že tieto komentáre nie sú celkom oprávnené, veď pretekov v strede poľa si užije viac ako dosť. Dokáže to alebo sa z neho stane ďalší pilot, ktorý nevyužil svoju šancu a následne upadol do šedivého priemeru?

Súvisiace články

Diskusia