logo F1online.skF1online.sk

Ricciardo chce zostať v McLarene čo najdlhšie, možno až do konca kariéry

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl29. 1. 2022

Aj keď prvá sezóna v McLarene nevyšla Danielovi Ricciardovi podľa predstáv, nestráca austrálsky pilot na optimizme. Na adresu britského tímu má len slová chvály a rád by v ňom zostal dlhšie než do konca sezóny 2023, dokedy má podpísanú zmluvu.

Ricciardo v kvalifikáciách i pretekovom tempe zväčša nestačil na Landa Norrisa a všeobecne zaostal za očakávaniami. Na druhej strane však dosiahol víťazstvo v Monze. „Za prvú polovicu sezóny by som sa ohodnotil štvorkou z desiatich, a za druhú sedmičkou. Priemerná známka za sezónu je 5,5,“ začal Austrálčan hodnotenie uplynulého ročníka v rozhovore pre Auto Motor und Sport.

Aj pre takto skúseného pilota bolo náročné zvyknúť si na špecifické vlastnosti monopostu McLarenu. „Auto mi príliš neumožňovalo jazdiť tak, ako to prirodzene viem. Musel som voliť odlišný prístup, ktorý mi nebol prirodzený. Občas to vyšlo, inokedy to bolo ťažšie. Počas sezóny som si na auto začal zvykať. Paradoxne som vďaka svojim ťažkostiam pochopil, kde sú moje slabiny. Aj ťažký rok mi teda priniesol dobré veci,“ skonštatoval Daniel Ricciardo.

Vedenie britskej stajne malo so svojím pilotom, od ktorého vládli a stále vládnu veľké očakávania, trpezlivosť. „Najmä prvá polovica roka bola frustrujúca. V tíme sme mali výborné prostredie a vzťahy. Všetko okrem stopiek bolo fakt dobré, ale nemohol som dať tímu to, čo by som chcel. V Monze a Austine sme si to už spoločne užili. Som vďačný za podporu od tímu,“ skonštatoval 32-ročný rodák z Perthu, ktorý má platný kontrakt do konca sezóny 2023.

Otázne je, či bude McLaren v nadchádzajúcom alebo ďalšom ročníku schopný pravidelne víťaziť. „Nechápte ma zle, ale v F1 chcete byť rýchly a zároveň sedieť v najlepšom aute. Nie som však na žiadnej naháňačke. Páči sa mi prostredie v McLarene a veľmi chcem, aby bol tento projekt úspešný. Chcem tu zostať. Mám rád značku, športové autá, cítim sa súčasťou rodiny McLaren. Dôvod, prečo nerozmýšľam o inom tíme alebo ďalšej budúcnosti je, že som aj v najťažšom roku kariéry dokázal vyhrať preteky. Hovorím si, že ak som vyhral v takomto roku, môže to niečo napovedať o ďalšej ceste. Som nadšený a chcem zostať v McLarene, a to možno až do konca kariéry.“

Skutočnosť, že v uplynulej sezóne bol o desať rokov mladší Lando Norris lídrom tímu, rodáka z Perthu nerozhodila. „Učili sme sa jeden od druhého. Verím, že aj vo fázach, keď bol Lando odo mňa rýchlejší, sa stále niečo odo mňa naučil. Nebolo to 50:50, ja som zrejme profitoval viac, keď som získaval poznatky z jeho jázd. Ak by to bol jeho prvý rok v F1, tak by ma to zrejme zasiahlo. Chápem, že je s tímom dlhšie a lepšie ho pozná, mal referencie oproti minulým rokom. V rámci tímu je skúsenejší,“ uzavrel Daniel Ricciardo.

Súvisiace články

Diskusia