logo F1online.skF1online.sk

Jüri Vips: Pracovať s Helmutom Markom je jednoduché

Jüri Vips a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 1. 2022

Helmut Marko, športový poradca Red Bullu a obávaný šéf jazdeckej akadémie, o ktorom sa traduje, že sa s mladými jazdcami veľmi nemazná a vychádzať s ním nie je úplná samozrejmosť. Tak dnes vníma rakúskeho biznismena verejnosť, no podľa mladíkov v akadémii je to s ním v skutočnosti oveľa ľahšie.

Pod rukami veľkého vyznávateľa meritokracie Helmuta Marka sa premlelo už veľa nádejných pilotov. U niektorých sa však časom ukázalo, že až takí nádejní nie sú, a tí boli z programu červených býkov nemilosrdne prepustení, v lepšom prípade len presunutí späť na nižšiu pozíciu, ako sa to stalo Pierrovi Gaslymu či Alexovi Albonovi, keď nedokázali naplniť očakávania.

Red Bullu však tento prístup funguje; za tie roky vychoval už dvoch majstrov sveta Sebastiana Vettela a Maxa Verstappena, a do sveta vrcholového motoršportu dostal niekoľko skvelých pilotov na čele s Carlosom Sainzom. V nižších kategóriách zas na svoju šancu čakajú ďalší.

Jedným z nich je estónsky pretekár Jüri Vips, ktorý v uplynulej sezóne Formuly 2 obsadil šieste miesto. Pred sebou má druhý kompletný ročník v tejto sérii, po ktorom bude istotne dúfať, že naňho Helmut Marko ukáže ako na pilota, ktorý by mal dostať šancu v efjednotke a nie ako na niekoho, kto si má zbaliť kufre.

Čo môže spraviť pre to, aby uspel? Podľa Jüriho Vipsa nie je nutné sa nikomu podlizovať, snažiť sa o politické hry či inými úskokmi sa pokúšať presvedčiť Helmuta Marka. “Je to s ním jednoduchšie, ako si ľudia myslia,” vyhlásil pre F1.com. “Dostane vás pod tlak, no ak sa vám dobre darí, je veľmi milý a veľmi priamy.”

Návod ako v Red Bulle uspieť je vraj veľmi jednoduchý, má jednu vetu: “Podávaj dobré výkony a všetko je fajn,” konštatuje šampión série ADAC Formula 4 z roku 2017. “O tom je celý juniorský tím Red Bullu: Ak nepodávate dobré výkony, možno vás vyhodia, no ak sa vám dobre darí, dostanete sa do F1.”

Aj keď je to možno kruté, podľa Vipsa je správne, že si Red Bull ponecháva len tých najlepších. Vďaka tomu sa práve im dostane viac priestoru. “Vyhadzujú ľudí, to áno. Ale prečo by ste si chceli nechávať platiaceho jazdca, ktorý nebude mať na Formulu 1? Oni si chcú ponechať len tie najväčšie talenty a ja si myslím, že je to ten správny prístup. Nechávajú si tých najlepších a im dajú šancu.”

Súvisiace články

Diskusia