logo F1online.sk

Brown: Abú Zabí nie je dôkazom žiadnej korupcie

Lewis Hamilton a Max Verstappen po štarte VC Abú Zabí 2021
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala23. 1. 2022

Ako pri každom kontroverznom rozhodnutí, aj po Veľkej cene Abú Zabí časť publika začala hovoriť o skorumpovanosti Medzinárodnej automobilovej federácie a komisárov, ktorí mali robiť všetko pre to, aby konečne vyhral titul aj niekto iný ako Lewis Hamilton. Bola to však skutočne korupcia či nadržiavanie? Zak Brown nad týmito teóriami len nesúhlasne pokrútil hlavou a pripomenul, že chybné rozhodnutia nie sú vo svete športu žiadnym ojedinelým úkazom.

Viac-menej sme si už zvykli na to, že keď FIA rozhodne v prospech jedného tímu, tábor súpera sa začne búriť s tým, že vedenie hrá neférovú hru a je zaujaté. Je však už akýmsi pravidlom, že keď sa roly vymenia a zrazu padne verdikt v neprospech toho, kto pred dvoma týždňami ťahal za dlhší koniec, pamäť niektorých fanúšikov skratuje; akoby zabúdajúc na nedávne “víťazstvo” u komisárov obratne vytiahnu svoju mantru, že FIA nadržiava súperovi.

V tomto smere patrí zimná prestávka pred sezónou 2022 fanúšikom Mercedesu, ktorí môžu mať pocit, že Michael Masi v Abú Zabí venoval víťazstvo Maxovi Verstappenovi naschvál. Dostal príkaz “zhora”? Dotlačil ho k tomu Christian Horner, keď sa Masimu ozval vo vysielačke? Udialo sa niečo v zákulisí?

Zak Brown, šéf McLarenu, ktorý v tejto kauze nezohral žiadnu úlohu, také čosi odmieta. “Nemyslím si, že by toto rozhodnutie bolo zákerné. Niektorí možno majú pocit, že tento šport je skorumpovaný a podobne, no ja s tým nesúhlasím. Či si myslím, že mohlo byť prijaté iné rozhodnutie? Pravdepodobne áno, ale chcem najskôr vidieť, s čím vyrukuje FIA,” uviedol pre BBC.

V tejto chvíli sa bavíme o prebiehajúcom vyšetrovaní, ktorého predbežné výsledky chce FIA prezentovať na Svetovej motoristickej rade FIA vo februári a v piatok pred VC Bahrajnu svetu oficiálne zvestovať aj konečné rozhodnutie a detaily prijatých opatrení.

Podľa Browna skrátka došlo k chybnému posúdeniu situácie, no to ešte nerobí z Formuly 1 skorumpovaný šport. “V každom športe sme už videli situáciu, keď rozhodcovia prijali verdikt, s ktorým ľudia nesúhlasili. Niekedy majú pravdu, inokedy sa mýlia. Ľudia sú dosť vzrušení, potom sa však začne nová sezóna a hoci na to nikdy nezabudnete, rýchlo sa z toho stane minulosť.”

“Rovnako ako to chodí pri všetkých kontroverziách v športe, po štarte novej sezóny sa tieto rany začnú hojiť,” pokračoval 50-ročný Kalifornčan trvajúc na tom, že nejaký záver by táto kauza predsa len mala mať. “Myslím si, že FIA by mala vysvetliť, čo sa udialo, ako sa to stalo a prečo si myslia, že k tomu došlo, taktiež čo bolo správne a kde sa stali chyby, a vôbec všetko, čo sa v tej správe objaví. A potom by mali ukázať, že prijali opatrenia, aby sa to už nikdy nezopakovalo.”