logo F1online.sk

Schumacher: Bolo by arogantné myslieť si, že v Mercedese dokážete vyhrať

Mick Schumacher
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík21. 1. 2022

Mick Schumacher strávil väčšinu svojej nováčikovskej sezóny „v území nikoho“. Len občas mohol zabojovať s autami pred sebou a tímový kolega sa mu dokázal vyrovnať len málokedy. Motiváciu ani chuť pracovať mu to však nevzalo. Latku si vie nastaviť aj tak.

Ako si v takom prípade stanoviť benchmark? Najčastejšie ním sú pre jazdcov ich tímoví kolegovia, podobne to často ponímajú i samotné tímy. „Verím, že každý si môže stanoviť aj iný benchmark ako svojho tímového kolegu. Napríklad, ako ďaleko sme od ostatných tímov,“ povedal Schumacher v rozhovore pre Auto Motor und Sport.

„Máme jasnú predstavu o tom, ako ďaleko by sme mali byť. Ak sa nám podarí priblížiť bližšie, vieme, že to bol dobrý víkend. Napríklad v Brazílii sa nám podarilo dostať dosť blízko k Williamsu v kvalifikácii. V pretekoch sme mali miestami dostatočnú rýchlosť na to, aby sme sa dostali pred nich,“ spomína Schumacher.

Ten si však svoju sebadôveru nebuduje na pomyslení, že ak by sedel v tom či onom aute, dokázal by jazdiť rýchlejšie alebo bojovať vyššie v poradí. „Ja si myslím, že každý vo Formule 1 si svoje miesto zaslúži. Každý tu jazdiť vie. Až keď sa do toho Mercedesu skutočne posadíte, môžete zistiť, či sa vám v ňom podarí vyhrať. Avšak tvrdiť niečo také by bolo arogantné.“

V podobnej pozícii ako Mick bol kedysi aj George Russell. Ten musel dlho zápasiť s monopostom, v ktorom nemal veľké šance uspieť a nedostával sa do súbojov s ostatnými jazdcami, najmä v roku 2019. Napriek tomu si však vybojoval miesto v najlepšom tíme z posledných rokov. Dokázal tak, že zahviezdiť sa dá skutočne s hociktorým autom.

„Súboje s ostatnými pilotmi na trati mi chýbajú. Nemyslím si však, že sme na tom boli tak zle, ako Williams v roku 2019. Stále sme dokázali zviesť niekoľko súbojov. Iste, bol by som radšej, keby ich bolo viac,“ povedal Mick, ktorý priznáva, že sa snaží príliš nepremýšľať o tom, čo sa už stalo ani neuvažovať o príliš vzdialenej budúcnosti.

„Nehody, ako bola tá v Monaku alebo Maďarsku, sú súčasťou toho celého. Čo sa stalo, stalo sa. Nijak to nezmením, keď budem kvôli tomu celé dni naštvaný. Mojim mottom je čo najrýchlejšie sa pozerať opäť dopredu. Môžem sa tak sústrediť na dôležité veci,“ povedal Schumacher.

„Sústredím sa na tento rok. Všetko ostatné je skrátka príliš ďaleko. V prvom rade musím podávať dobré výkony v tomto roku. Ak sa mi to podarí, potom sa môžem pozerať ďalej do budúcna,“ uzavrel syn sedemnásobného majstra sveta.

Súvisiace články