logo F1online.sk

Mazepin si uvedomuje, že sa potrebuje zlepšiť pri práci s tímom

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 1. 2022

Nikita Mazepin má za sebou veľmi náročný nováčikovský rok, počas ktorého si veľmi dobre uvedomil, čo od jazdca vyžaduje Formula 1. S tohtoročným monopostom Haasu síce nemal možnosť zahviezdiť a bojovať mohol akurát tak s tímovým kolegom, stále to však preňho bola veľmi cenná skúsenosť, vďaka čomu si uvedomil, na čom potrebuje pracovať.

V rozhovore pre Autosport poodhalil ruský pretekár dve oblasti, v ktorých je úloha pretekárskeho pilota rozhodujúca, najmä vo Formule 1. „Sú určité kľúčové oblasti, ktoré naozaj potrebujete.“

„Prvou je vaša motivácia, pretože ste ľudská bytosť a niekedy aj vám chýba chuť a motivácia rovnako ako každému. Niekedy sa prebudíte, nie ste dobre naladený a chýba vám energia. Stále však musíme vstať a podávať výkony. Povedal by som, že v tomto smere som na tom bol veľmi dobre,“ povedal Mazepin.

„Druhou je tímová práca a potreba naučiť sa, ako sa v tíme treba správať. Myslím, že práve toto je niečo, čo potrebujem zlepšiť, pretože sa cítim veľmi komfortne pri práci s tromi, štyrmi alebo piatimi ľuďmi, ale keď sú ich stovky, tak na to treba viac času, aj toho osobného. Takže toto musím začať robiť,“ dodal rodák z Moskvy.

Ten už v tejto sezóne prišiel na to (a priznal to aj médiám), že princíp „ľudia v tíme nech si robia svoju prácu a ja si budem svoju“, už vo Formule 1 nie je možné aplikovať. V juniorských kategóriách to možno ešte šlo, ale v F1 prináša najviac ovocia práve tímová práca a schopnosť orientovať sa v garáži.

„Keď je tím malý, máte prirodzene priestor o veciach hovoriť. Ak je však veľmi veľký, musíte prísť s nápadmi, ako všetkých spojiť, aj keď sú práve na inom kontinente. Pri štyridsiatich ľuďoch už hovoríme o niečom úplne inom,“ hovorí Mazepin, ktorý si už plne uvedomuje, že balans medzi správnou úrovňou motivácie a prácou vo vnútri tímu, je vo Formule 1 kriticky dôležitý.

„Tieto dve veci treba spojiť dohromady,“ dodal.

Súvisiace články