logo F1online.sk

Norris: Na sociálnych sieťach ma špehujú naozaj divní ľudia

Lando Norris
© McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala18. 1. 2022

V jesennom prieskume Formuly 1 sme sa okrem mnohých iných vecí dozvedeli, že Lando Norris je medzi fanúšikmi druhým najpopulárnejším pilotom po Maxovi Verstappenovi a pred Lewisom Hamiltonom. Mladý Brit si svojím prístupom rýchlo získal srdcia mnohých, no s touto slávou začal objavovať aj jej odvrátenú tvár. Hovorí, že medzi jeho sledovateľmi je aj veľa “divných” ľudí.

Viac ako 167-tisíc fanúšikov z takmer 190 krajín sveta si vlani vyberalo najobľúbenejší tím, najobľúbenejšieho jazdca, top podujatia, vyjadrovalo názory na to či ono. Vo výsledkoch sme sa dočkali mnohých prekvapení, jedným z nich bol aj fakt, že Lewisa Hamiltona v obľúbenosti predbehli Max Verstappen aj Lando Norris.

Musíme síce zdôrazniť, že to platí len u fanúšikov F1 a výsledky by zrejme vyzerali inak, keby sa do prieskumu zapojili aj občasní diváci, no Norrisov výsledok je aj tak obrovským prekvapením. Nezabudnime na to, že má za sebou len tretiu sezónu v porovnaní s Verstappenovou siedmou a Hamiltonovou pätnástou. A to Norris nemá na konte ani prvé víťazstvo.

Pilot McLarenu skrátka získava fanúšikov inak, a to vďaka špecifickému prístupu k nim, berie ich ako rovnocenných. V priamych prenosoch na Twitchi divákom častokrát v domácom oblečení ukazuje svoj byt, vysvetľuje, ako žije, odpovedá na všakovaké otázky. Takýto priamy a otvorený vzťah s fanúšikmi mu mnohí piloti a aj viaceré tímy môžu len závidieť.

S takou otvorenosťou však prichádzajú aj nezanedbateľné negatíva. Landa Norrisa najviac hnevá, že na to neraz doplatia jeho priatelia, ktorí sa na sociálnych sieťach stanú terčom posmechu, urážok či dokonca vyhrážok. “Jedna nanič vec je súkromný život s priateľmi,” prezradil pre ESPN. “Ľudí, ktorí za nič nemôžu, postavia do centra pozornosti, pretože boli niekde videní so mnou alebo ich sledujem na sociálnych sieťach. To je tá najhoršia stránka, veď tu len ide o niekoho, kto si potichu žije svoj život a zrazu ho zbadajú na večeri so mnou alebo v príspevku na Instagrame.”

“Na svete je veľa protivných fanúšikov, veľa fanúšikov skrátka nie je milých a ľudí len využívajú. Myslím, že toto je na popularite to najhoršie; takíto ľudia. Ľudia, ktorí absolútne nerešpektujú váš súkromný život a iných, ktorí s vami trávia čas,” vysvetľuje britský jazdec.

Na sociálnych sieťach je veľa samozvaných “detektívov”, ktorí nemajú na práci nič lepšie, než špehovať celebrity. Koniec-koncov preto majú rôzni paparazzi o živobytie postarané. V prípade Landa Norrisa to majú fanúšikovia o čosi jednoduchšie, pretože na internete sa o ňom možno dozvedieť čokoľvek.

Norris krúti hlavou nad posadnutosťou ľudí, ktorí ho v reálnom živote ani nevideli. “Aj takí sú, je to veľmi čudné. Až mi naháňa hrôzu, čo robia niektorí ľudia, koľko času trávia pokusmi skúmať veci či ľudí. Ja sa na tom smejem a príde mi to veľmi vtipné, ale je to aj veľmi zvláštne. Je to skrátka čudné.”

Pokiaľ zostanú pri ňom osobne, vyrovnať sa s tým dokáže. Prekážať mu to začne, ak sa takto upriamia na jeho známych. “Podľa mňa je neúctivé, aby niekto nie svojím zavinením — azda len preto, že sú mojimi priateľmi — bol obeťou zneužívania na sociálnych sieťach, pretože niekomu inému sa nepáči tričko, ktoré si obliekol a pretože sa so mnou priatelí. To je jediná vec, ktorú naozaj nenávidím na tom, v akej som momentálne pozícii.”

Stretnúť niekoho v online priestore je jedna vec, no ľudia Norrisa častokrát stretávajú aj na ulici či v reštaurácii. Každému sa snaží splniť jeho želanie, nech už k takémuto stretnutiu dôjde kdekoľvek. Zisťuje však pri tom, že má jednu nie celkom dobrú vlastnosť; nevie povedať nie.

“Niekdy, keď s priateľmi sedím na večeri…” odmlčal sa na moment Norris. “Akože nevadí mi to, keď za mnou ľudia kvôli tomu chodia, no nie je to zrovna najpríjemnejšie, keď ste uprostred večere a ľudia za vami prichádzajú s otázkou, môžem sa s tebou rýchlo odfotiť? Ja neviem povedať nie!” smeje sa. “Mám pocit, akoby ma potom začali nenávidieť a už by neboli mojimi fanúšikmi. Neznášam, keď musím povedať nie, to je niekedy problém. Možno by som mal začať hovoriť nie častejšie, ale mám s tým problém.”

Keď ho niekto stretne na večeri, nejako to ešte prehryzne. Fanúšikovia sa ním však chcú zhovárať aj inde, napríklad na toaletách. “Už som takú situáciu zažil, je to naozaj trápne. Keď sa na vás pozrú, tak je to čudné. Potom sa na vás pozrú opäť. Vám sa to stáva často, keď tam stojíte, no oni sa pozrú druhýkrát, nuž aj vy sa obzriete. Je to poriadne trápne. Potom tam zostanú stáť a bavia sa s vami, to si už hovoríte, pánabeka…”

Chrániť sa pred tým dá len čiastočne. “Tak veľa toho neviete spraviť, možno len nechodiť von! Niečo sa dá urobiť, aby ste sa trochu viac stiahli z centra pozornosti, no toto k tomu patrí. Nie je to len o pilotoch Formuly 1, ale aj o ľuďoch, ktorí sa preslávia, naberú na popularite v akomkoľvek športe.”

Azda aj toto prispelo k tomu, že sa Lando Norris presťahoval do Monaka. V Monte Carle žije toľko celebrít, že mladý pilot McLarenu nikde nevzbudí veľký rozruch, v Monaku sú totižto oveľa väčšie ryby, z Formuly 1 napríklad aj Max Verstappen či Lewis Hamilton.

Preto Norris uznáva, že jemu sa v porovnaní s formulovými rekordérmi žije ešte dobre. “Stále nie som Lewis Hamilton, nie som sedemnásobný majster sveta, nie som známy za toľké veci ako on. On je známy aj mimo Formuly 1, nepovedal by som, že ja by som sa k tomu levelu čo i len blížil.”

“Samozrejme, byť v tých rebríčkoch popularity druhý, to je niečo. Ľudia majú na mne radi veľa vecí, ktoré sú iné ako pri ostatných jazdcoch. Momentálne je to OK. Niekedy je toho už priveľa, ale stále je to dobrá vec,” zhodnotil.

Súvisiace články