logo F1online.sk

Ricciardo zažil v McLarene najväčší moment kariéry

Daniel Ricciardo
© Pirelli
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl18. 1. 2022

Prvá sezóna v McLarene priniesla Danielovi Ricciardovi množstvo kontrastov. Hneď niekoľkokrát vypadol v kvalifikácii už v Q1 a bodovo nestačil na Landa Norrisa. Pre svoj tím však priniesol úžasné víťazstvo v Monze. Vo svojej kariére ho radí veľmi vysoko.

Daniel Ricciardo získal v F1 osem víťazstiev, z toho sedem vo farbách Red Bullu. Pamätáme si na jeho parádny triumf z Kanady 2014, stíhaciu jazdu na čerstvých pneumatikách z Číny 2018 či vykúpenie v Monaku 2018, kde aj napriek poruche motora a zníženému výkonu udržal prvé miesto, čím si vynahradil sklamanie z roku 2016, keď ho o triumf obrala chyba tímu pri prezúvaní pneumatík.

Práve od Monaka 2018 čakal na ďalšie víťazstvo. Dočkal sa v septembri minulého roka v Monze. „Čím viac času odvtedy ubehlo, tým viac si uvedomujem, aký to malo efekt. Skutočne si myslím, že práve triumf z Monzy bol mojím najväčším momentom a najväčším dňom v kariére,“ vyznal sa Daniel Ricciardo.

V Monze sa skončilo aj dlhé čakanie McLarenu, ktorý dovtedy posledné víťazstvo zaznamenal v Brazílii 2012. Je paradoxné, že britský tím síce totálne ovládol domácu pôdu Ferrari, no v Pohári konštruktérov sa musel skloniť pred Scuderiou.

„Naša bitka s Ferrari predstavovala parádny príbeh pre F1,“ pokračoval Austrálčan. Bitky týchto značiek sme v minulosti vídavali často, väčšinou však bojovali o titul. Po biednych sezónach McLarenu v období rokov 2015-2018, a prepade Ferrari v roku 2020, sa však fanúšikovia tešili aj zo súboja o tretie miesto. „Je to Ferrari, takže zvonku to vyzeralo ako skvelý príbeh. Oba tímy patria k najväčším v histórii nášho športu, a oba si prešli niekoľkými ťažkými rokmi. Teraz sa obaja vraciame späť a bojujeme proti sebe. Kiežby to bolo o prvé miesto! To by bol príbeh, ktorý by si určite želalo veľa fanúšikov.“

Štvrté miesto nespôsobilo v McLarene veľké sklamanie. Z pohľadu všetkých dôležitých ukazovateľov ako priemerný počet získaných bodov či strata na čelo v pretekoch alebo v kvalifikácii, urobili „papájoví“ krok dopredu. Na rozdiel od roku 2019, keď skončil britský tím tiež štvrtý, mal až do konca o čo bojovať.

„Vždy je lepšie, keď máte o čo bojovať. Ak by sme boli na treťom mieste s veľkou stratou na Red Bull a Mercedes, a Ferrari by bolo ďaleko za nami, bolo by to menej vzrušujúce. Mám rád, keď vidím pred sebou cieľ. Zamerali sme sa aj na Ferrari, chceli sme ich zdolať, žiaľ, nevyšlo to,“ uzavrel Ricciardo.