logo F1online.sk

Formulu 2 som nemal príliš rád, hovorí Schumacher

Mick Schumacher
© Twitter/Haas F1 Team
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 1. 2022

Mick Schumacher prichádzal do Formuly 1 sprevádzaný veľkými očakávaniami. Jeho prechod skrz juniorské série nebol taký jednoznačný, ako u Charlesa Leclerca, Georgea Russella a ďalších. Aj preto existovali určité pochybnosti. Vo svojom prvom roku v najvyššej motoristickej triede si však počínal dobre.

Ak by ho porazil Nikita Mazepin, mohla to byť veľká trhlina v kariére syna sedemnásobného šampióna. Rodáka z Moskvy nepotreboval Mick poraziť, potreboval ho zničiť. Môžeme povedať, že sa mu to aj podarilo, no pri pohľade na jeho výsledky vo Formule 2 a Formule 3 sa oprávnene očakávalo, že prvé kroky v F1 nebudú pre Micka úplne jednoduché.

Napokon sa to však nestalo. Schumacher bol od začiatku jasne pred Mazepinom a porážal ho veľkým rozdielom. Začiatky vo Formule 1 tak vyzerali o poznanie lepšie než tomu bolo vo Formule 2 a Formule 3. Prečo?

„Na to je ťažké odpovedať,“ povedal Schumacher pre Auto Motor und Sport. „Možno to je prístupom. Do juniorského šampionátu vstupujete s jasným cieľom posunúť sa do ďalšej kategórie. Vo Formule 2 dúfate, že sa dostanete do Formuly 1 a stále to máte niekde vzadu v hlave. Vo Formule 1 sa už môžete sústrediť len na prácu, ktorú je potrebné odviesť. Preto som sa tu cítil komfortne už od začiatku.“

Ten má v zbierke tituly z európskej Formuly 3 a Formuly 2. V oboch prípadoch ich získal „až“ vo svojej druhej sezóne. Mick navyše priznal, že mu súčasné monoposty F2 príliš nevoňali. „Áno, svojim spôsobom to je pravda. Vo Formule 2 je turbo značne oneskorené, čo nie je veľmi príjemné z jazdeckého pohľadu. Musíte tomu dosť prispôsobiť svoj jazdecký štýl. Pravdou však je, že keď vyhrávate, jazdíte zakaždým s potešením. Vo Formule 1 sú zábavné tie drobnosti, keďže monoposty sú veľmi komplexné,“ povedal Schumacher.

„Práca je značnou súčasťou života vo Formule 1. S dobrou kombináciou talentu a tvrdej práce sa tu dokážete dostať naozaj ďaleko. Pre mňa nie je práca nevyhnutnosť, ale radosť. Vždy sa snažím získať čo najviac informácií a pochopiť toho čo najviac,“ dodal nemecký mladík.

Súvisiace články