logo F1online.sk

Čo bude s Michaelom Masim? Nemá nástupcu a jeho prácu nik nechce

Po štarte VC Holandska 2021
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2022

Nájde sa po tom všetkom ešte niekto schopný takúto úlohu prijať? Michael Masi bol posledný mesiac priam pranierovaný. Komunita Formuly 1 stále čaká, aké bude stanovisko FIA k udalostiam z Abú Zabí a tiež, aké kroky budú prijaté, aby sa niečo také už neopakovalo. Zamysleli sa nad tým aj experti televízie Sky Sports Martin Brundle a Johnny Herbert.

FIA zrejme donútená početnými špekuláciami, ktoré koncom minulého a začiatkom tohto týždňa kolovali v médiách, vydala vo štvrtok oficiálne tlačové stanovisko. Bolo to prvé stanovisko po asi mesiaci a dozvedeli sme sa z neho akurát to, že s vyšetrovaním udalostí z VC Abú Zabí konečne začala.

Čo prinesú závery FIA, na to si ešte pár týždňov počkáme. V médiách sa však už objavili správy, že Mercedes žiada hlavy Michaela Masiho a Nikolasa Tombazisa, čo sú dvaja z najdôležitejších ľudí patriacich pod FIA na okruhoch F1. Ešte zaujímavejšie však bude sledovať, čo sa stane potom. Na vyliečenie rán totiž nebude stačiť odvolanie jedného alebo dvoch ľudí.

„Čo viem povedať s absolútnou istotou je, že výmena Michaela Masiho problém nevyrieši,“ povedal expert televízie Sky Sports a veterán 158 veľkých cien Martin Brundle. „Robiť túto prácu je na jedného človeka skrátka priveľa. Musí to všetko zvládnuť počas 23 pretekov a bude to len stúpať.“

„Predtým to bolo len asi šestnásť až osemnásť pretekov s Charliem (Whitingom, pozn. red.) a Herbiem (Blashom, Whitingovým asistentom, pozn. red.). Zvyklo to fungovať tak, že Charlie odštartoval preteky a Herbie vykonával funkciu riaditeľa pretekov do momentu, kým sa Charlie nevrátil zo štartovacieho pódia.“

„Mali to všetko pod kontrolou, ale celé to rastie exponenciálnym tempom. Ak Masi zotrvá, bude potrebovať podporu. Tuším, že presne o tom teraz aj uvažujú. A povedzme si úprimne, kto by tam chcel teraz vstúpiť a robiť túto prácu?“ pýta sa Brundle.

Nech si o Michaelovi Masim myslíte čokoľvek, jedno musia uznať všetci, vykonáva jedno z najnáročnejších povolaní (nielen) vo Formule 1. Ak nakoniec dôjde k jeho odvolaniu (a v súčasnosti to vyzerá tak, že sa presne to aj stane), ako dlho bude trvať jeho nástupcovi, kým ho začne nenávidieť väčšina tímov a fanúšikov? Tento čas sa pravdepodobne rovná dobe od nástupu do funkcie po prvú chybu.

„Neviem posúdiť, či jeho pozícia je neudržateľná alebo nie,“ dodal Brundle. Kým Martin si nie je istý, jeho kolega a ďalší bývalý pretekár Johnny Herbert má jasno. Michaelovi čoby riaditeľovi pretekov zvoní umieračik.

„Formule 1 spôsobil príliš veľké škody. Riaditeľ pretekov musí mať dôveru a podľa mňa je táto dôvera fuč,“ vyhlásil Herbert.

„Problém je, kto by ho mal nahradiť? Skúsenosti budú pre muža v tejto pozícii veľmi dôležité. Michael mal veľké šťastie, že pôsobil pod Charliem Whitingom, od ktorého sa veľa naučil. Existuje podľa mňa niekto, kto by ho mohol nahradiť? Nie, neexistuje, takže je to skutočná hádanka,“ povedal Herbert.

Súvisiace články