logo F1online.skF1online.sk

Budkowski to napokon nie je. Novým šéfom Aston Martinu sa stal Mike Krack

Aston Martin, ilustračné
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík14. 1. 2022

O prácu najprv prišiel šéf Aston Martinu Otmar Szafnauer, potom aj šéf Alpinu Marcin Budkowski. Na základe medializovaných informácií a špekulácií z posledných týždňov sa očakávalo, že si miesta navzájom vymenia. To sa však napokon nestane, Aston Martin totiž do pozície šéfa pretekárskeho tímu vymenoval Mikea Kracka.

Tento muž má za sebou podobnú cestu ako šéf McLarenu Andreas Seidl. Aston Martin tak radšej siahol po (možno) budúcej hviezde než aby stavil na preverené meno, ktoré má skúsenosti s padokom F1.

Od roku 2001 pracoval Krack pre Sauber. V čase, keď tento tím patril automobilke BMW, sa vypracoval až do pozície šéfinžiniera. V tomto období pracoval aj so Sebastianom Vettelom, s ktorým sa teraz stretne v Aston Martine.

Mike opustil Sauber v roku 2009, nejaký čas pôsobil vo Formule 3 a DTM, až sa následne pripojil k Porsche v šampionáte vytrvalostných pretekov. Tu od roku 2012 pracoval po boku Andreasa Seidla. V roku 2014 sa vrátil opäť k BMW, kde sa v roku 2018 prepracoval až do pozície šéfa traťového inžinierstva.

Teraz ho čaká neľahká úloha riadiť Aston Martin v dobe prebiehajúcej reštrukturalizácie. Zodpovedať sa bude majiteľovi stajne Lawrencovi Strollovi a šéfovi skupiny Martinovi Whitmarshovi, čo bude určite veľká výzva.

„Aston Martin je jedna z najveľkolepejších automobiliek na svete. Výzvu hrať vedúcu rolu pri snahe dosiahnuť úspechy na trati s takým slávnym menom, prijímam s veľkou energiou a nadšením,“ povedal po svojom menovaní Krack.

„Vo svete motoršportu pracujem už vyše dvadsať rokov. V rokoch 2006 a 2007 som ako inžinier tímu BMW Sauber pracoval s vtedajším testovacím pilotom Sebastianom Vettelom. Veľmi ho rešpektujem, má rýchlosť aj schopnosti a bude fantastické sa s ním opäť stretnúť. Lance Stroll je zas rýchly a talentovaný pretekár. Na konte má už vyše sto veľkých cien a veľmi sa teším aj na spoluprácu s ním,“ hovorí Krack.

„Budeme veľmi tvrdo pracovať. Chceme vyhrávať a spolu aj budeme vyhrávať,“ sľúbil na záver svojho stanoviska nový boss Aston Martinu.

Martin Whitmarsh na margo svojho nového podriadeného povedal: „Mike Krack je presne ten typ dynamického a moderného šéfa, ktorý bude spolu s ďalšími lídrami pod Lawrencovým a mojim vedením, prinášať úspechy v šampionáte F1. Sme veľmi odhodlaní ten úspech dosiahnuť.“

„Pôsobil v najvyšších pozíciách v motoršporte s BMW aj Porsche, taktiež má inžinierske pozadie z čias svojho pôsobenia v Sauberi. Mike disponuje kombináciou skúseností a znalostí, vďaka čomu je pre nás ideálnou voľbou,“ dodal Whitmarsh.

Napokon dostal v tlačovom stanovisku tímu priestor na vyjadrenie aj majiteľ Lawrence Stroll. „Na víťazstvo vo Formule 1 je potrebné spojiť úsilie všetkých najdôležitejších hráčov – jazdcov, inžinierov, mechanikov, všetkých – Mike je na takúto úlohu perfektnou voľbou.“

„Každý týždeň prijímame skvelých nových ľudí. Zároveň úspešne pokračujú práce na novej továrni. Máme tiež skvelých sponzorov. Začíname druhý rok nášho päťročného plánu, ktorého cieľom je vyhrať titul majstra sveta.“

„Všetky potrebné ingrediencie sa začínajú spájať. Mike bude hrať ústrednú a vedúcu úlohu, zodpovedá sa Martinovi Whitmarshovi a vedie naše technické a prevádzkové úlohy. Naša cesta pokračuje,“ dodal Stroll.

Súvisiace články

Diskusia