logo F1online.sk

FIA konečne začína vyšetrovanie, predstavila časový plán

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 1. 2022

Trvalo to dlho, ale predsa sme sa dočkali. Presne mesiac od Veľkej ceny Abú Zabí Medzinárodná automobilová federácia vydáva prvé stanovisko k tomu, ako bude prebiehať vyšetrovanie udalostí z posledných piatich kôl pretekov.

Mercedes odchádzal zo Spojených arabských emirátov znechutený a odhodlaný domáhať sa spravodlivosti na Medzinárodnom odvolacom súde FIA. Rozmyslel si to až v priebehu nasledujúcich dní, počas ktorých si na jednej strane uvedomil, že pred sudcami z radov FIA by zrejme nepochodil, a na druhej strane dostal záruky, že FIA podnikne dôkladné prešetrenie udalostí z Abú Zabí.

Podľa niektorých zdrojov svoje odvolanie stiahol ako výmenu za odchod riaditeľa pretekov Michaela Masiho a šéfa FIA pre záležitosti jednosedadlových monopostov Nikolasa Tombazisa. To Mercedes poprel s tým, že chce dosiahnuť len jednu vec; aby sa v budúcnosti nič podobné neopakovalo. A popri tom azda aj akési potvrdenie, že v Abú Zabí bol ukrátený o majstrovský titul. Aj morálne víťazstvo je víťazstvo.

Až doposiaľ však na všetko čakal len márne, čo v úvode týždňa rozdúchalo špekulácie ohľadom budúcnosti Lewisa Hamiltona. Ten, samozrejme, nemôže byť spokojný s tým, že FIA de facto nekoná, a preto podľa britských zdrojov nie je isté, že bude vo Formule 1 pokračovať.

Dnes sa na to môžeme pozerať ako na akúsi výzvu, na ktorú aj FIA zareagovala. Vo štvrtok podvečer zverejnila oficiálne stanovisko, v ktorom prezradila, že vyšetrovanie sa v najbližších dňoch rozbehne naplno, hoci na výsledky budeme čakať ešte vyše dva mesiace.

“Nadväzujúc na rozhodnutie Svetovej motoristickej rady v Paríži z 15. decembra 2021 FIA, pod vedením Mohameda bin Sulajema, začala podrobnú analýzu udalostí z poslednej Veľkej ceny Abú Zabí,” píše Medzinárodná automobilová federácia. “Prezident FIA započal konzultácie so všetkými tímami F1 o rôznych problémoch vrátane tohto.”

Ako budú vyzerať ďalšie kroky? “Dňa 19. januára bude bod programu Športového poradného výboru venovaný využívaniu bezpečnostného vozidla. Nasledujúcou fázou bude spoločná diskusia so všetkými pilotmi F1.”

“Výsledky detailnej analýzy budú prezentované na Komisii F1 vo februári a záverečné rozhodnutie bude oznámené 18. marca na zasadnutí Svetovej motoristickej rady v Bahrajne. Prezident FIA Mohamed bin Sulajem požiadal generálneho tajomníka pre šport a nedávno vymenovaného riaditeľa pre záležitosti jednosedadlových monopostov Petra Bayera o návrhy, ako pred sezónou 2022 prehodnotiť a optimalizovať organizačnú štruktúru FIA a F1,” dodáva vedenie.

Na záver ešte poznamenajme, že 18. marca už budeme v Bahrajne. Na programe budú piatkové jazdy pred úvodnou veľkou cenou ročníka 2022.

Súvisiace články