logo F1online.skF1online.sk

Steiner: Nečakali sme, že na tom budeme až tak zle

Mick Schumacher
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala11. 1. 2022

Haas má za sebou katastrofálny ročník, prvýkrát vo svojej histórii nedokázal ani len bodovať. Šéf stajne Günther Steiner priznáva, že už pred začiatkom predsezónnych testov si v tíme uvedomovali, že ich nečaká prechádzka ružovou záhradou, ale absolútne nečakali, že nakoniec budú tak veľmi zaostávať. O to viac Haasu odľahlo, že nás čakajú nové pravidlá.

Pohľad na Haas bol už aj v sezóne 2020 na zaplakanie, no vtedy ešte Romain Grosjean s Kevinom Magnussenom dokázali konkurovať aspoň Williamsu a Alfe Romeo. Rok sa však s rokom stretol a ešte aj dovtedy najpomalší Williams nechal americkú stajňu hltať svoj prach.

Günthera Steinera to veľmi mrzelo. “Vedeli sme, že od istého bodu budeme zaostávať, no nečakáte, že to bude až také zlé. Minimálne my sme to nevzali do úvahy,” pripúšťa šéf Haasu. “Rok dozadu nám začala pandémia, mali sme auto, ktoré nebolo dostatočne dobré a potom bol zmrazený celý vývoj. Vedel som, že to bude zlé.”

Teraz majú šancu vyhrabať sa z priepasti, v ktorej sa ocitli. V Haase si veruže nie sú istí tým, že by sa dotiahli na konkurenciu, keby nedošlo k zmrazeniu vývoja a následnej úpravy technických pravidiel. V takom prípade by už azda Gene Haas uvažoval o konci či predaji stajne.

“Veľmi by ma potešilo, keby toto predstavovalo našu príležitosť!” usmieva sa Steiner pri pomyslení na rok 2022. “Žiaľ, toto je príležitosťou pre všetkých. Pre nás je to dobrá šanca, pretože keby sme pokračovali s tými pravidlami, doťahovali by sme sa len veľmi ťažko. Takto máme aspoň šancu odštartovať z približne rovnakej štartovej čiary.”

Čakať Haas v prvej trojke určite nemôžeme. Günther Steiner si veľmi dobre uvedomuje, že veľké tímy ešte stále ťažia z toho, že pred rokom 2021 mali dvoj- až trojnásobné rozpočty v porovnaní s takým Haasom či Williamsom. Jednotlivé sily v padoku sa budú vyrovnávať postupne.

“Veľké tímy majú väčšiu zotrvačnosť, najmä na začiatku platnosti rozpočtových stropov, pretože pred ním mali k dispozícii všetky tie zdroje,” vysvetľuje temperamentný Talian. “Avšak všetko sa to trochu vyrovnáva. Ak na začiatku strácate, máte aspoň nejakú šancu dotiahnuť sa, pretože všetci začínali na tom istom.”

“A ak sa aj prepadnete, nebudete až tak ďaleko pozadu. Z pohľadu vývoja nezaostávame o celý rok, to by mala byť výhoda. Snáď sa nám podarí slušne vyštartovať a potom na tom budeme môcť stavať,” nádejá sa Steiner, ktorého tím v konštruktéroch skončil vyššie než na ôsmom mieste len raz, a síce po zisku piatej priečky v roku 2018.

Netreba však stavať vzdušné zámky. Na začiatku novej éry istotne nemôžeme čakať napínavý súboj desiatich tímov, rozdielom vo výkonnosti sa nevyhneme. “Zatiaľ sme z nových áut nič nevideli, teória hovorí, že by to malo byť vyrovnanejšie, no stále viete vyvíjať v oblastiach, ktoré môžu byť rozdielové.”

Ak ich tím neodhalí, spočiatku bude zaostávať, no v priebehu roka či v ďalšej sezóne bude mať šancu riešenia najlepších skopírovať a prispôsobiť vlastnému autu. “Možnože tá medzera bude menšia, ale potom bude veľmi ťažké zmazať tú malú medzierku. Dúfam, že sa v priebehu pár rokov všetko vyrovná.”

Súvisiace články

Diskusia