logo F1online.sk

Čo pijú jazdci F1 okrem šampanského? Niektorí kávu, iní aj čosi tuhšie

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala10. 1. 2022

Všetci dobre vieme, že najobľúbenejším nápojom každého pilota na štartovom rošte je šampanské, ktoré je symbolom toho, že vo veľkej cene odviedli vynikajúcu robotu. Čo však pijú okrem neho? Sondovali sme a dozvedeli sme sa niekoľko zaujímavých zvykov.

Tento článok sme pripravili v spolupráci so slovenskou pražiarňou kávy COFFEEIN. Ak ste kávičkár a potrpíte si na kvalitnú kávu, tak určite potešíte svoje chuťové bunky výberovou kávou z ich pražiarne. Teraz so zľavou 10% na celý nákup, ak použijete kód f1online10.

Valtteri Bottas

Najväčším kávičkárom v celkom padoku je určite Valtteri Bottas, ktorý pred pretekmi či kvalifikáciou nedá na svoju tradičnú šálku dopustiť. “Pre mňa je správnym množstvom 100 až 120 miligramov kofeínu 45 minút pred pretekmi.”

Fín sa už v padoku preslávil tým, že krátko pred svojimi jazdami sedí vzadu v garáži a pomaly si upíja. Za ten čas sa stal spolumajiteľom pražiarne v Lahti a chuťové poháriky si vytrénoval natoľko, že ho pred pár týždňami pozvali na súťaž ako porotcu. “Ja som bol jedným z troch porotcov, bola to veľmi dobrá skúsenosť. Za dve hodiny som vyskúšal 27 rôznych typov kávy.”

A hoci nikdy nevypil plnú dávku, kávu nikdy nevypľul. “Potom som sa cítil veľmi energicky. Dnes nebudem spať!” rozosmial sa po súťaži, v ktorej našiel aj svojho favorita: “Chutí ovocne a jemne. Má nízku kyslosť a azda nádych karamelu.”

Lewis Hamilton

Valtteri Bottas teraz Mercedes opustí, no niečo zo svojho kávičkárstva odovzdal aj Lewisovi Hamiltonovi, ktorý bude v Mercedese pokračovať. V pitnom režime sedemnásobného majstra sveta preto nenájdeme len vodu a zelený čaj, ale aj čerstvo praženú kávu.

Tú pije napríklad počas prestávok v rámci brífingov s inžiniermi. “Stretávam sa s nimi v továrni a títo chlapci dokážu sedieť celé hodiny a zostať koncentrovaní. Ja mám také 23-minútové okno.”

“Akonáhle sa dostanem na tento limit, začne mi to prerastať cez hlavu. Oni to už poznajú. Tak im poviem, že potrebujem vstať, odskočiť si, dať si kávu alebo niečo a potom sa vrátim. A oni odo mňa dostanú ďalších 23 minút,” vysvetlil Hamilton.

Max Verstappen

Čerstvý majster sveta F1 Max Verstappen takto pred rokom vyhlásil, že teplé nápoje mu vôbec nechutia. “Snažím sa piť čaj a podobne, ale nemám ho rád. Čaj nemá žiadnu chuť,” nechal sa počuť. Čaj však dostať v rôznych príchutiach… “No dobre, ale nemám ho rád teplý.”

Aj polievka je teplá. “Ale ju jete, nepijete,” podotýka s úsmevom na tvári. Rozhlasový moderátor Edwin Evers, ktorý interview viedol, mu následne aj s názornou ukážkou pripomenul, že keď mu na tanieri zostane už len trochu polievky, tak ju predsa len vypije, vychlípe. To nie je problém? Verstappen sa veľavravne usmieva…

“A z kávy ma napína,” pokračoval vo vysvetľovaní. Na to, aby sa nakopol, má iný zaručený recept: “Preto pijem Red Bull!” Palec hore, Max má na všetko odpoveď, ktorú schváli aj jeho zamestnávateľ.

Sebastian Vettel a Mick Schumacher

Sebastian Vettel o svojom najobľúbenejšom nápoji hovoril počas toho, ako čakal na pokračovanie jázd na Pretekoch šampiónov 2019 v Mexiku. Reportérka sa ho najskôr spýtala, koľko už stihol vypiť káv.

“Ani jednu, nemám rád kávu,” zareagoval Sebastian Vettel, šesťnásobný víťaz Pohára národov, ktorý raz skončil na prvej priečke aj v súťaži jednotlivcov. Mimochodom, na Pretekoch šampiónov ho budeme môcť sledovať aj túto zimu 5. a 6. februára vo Švédsku v spoločnosti Schumachera, Bottasa, Häkkinena, Loeba či Kristensena.

“Naozaj? A čo potom obyčajne pijete?” nasledovala otázka. Vettel sa na pár sekúnd odmlčal uvažujúc, či je vhodné sa priznať. Napokon vybral svoj obľúbený nápoj: “Jägermeister!”

Vedľa Vettela stál aj Mick Schumacher, ktorý prezradil, že on počas súťažných víkendov nepije jägera, ale si dáva kávu. “Áno, pred kvalifikáciou si dám espresso.” Vettel sa naňho so šibalským úsmevom obrátil, že predtým mu predsa povedal čosi iné…

Ale už vážne: Keď ešte pretekal vo Ferrari, v jednom z rozhovorov Vettel prezradil, čo nesmie chýbať doma v jeho chladničke. “Mlieko. Veľmi rád pijem studené mlieko.”

Kimi Räikkönen

“You will not have the drink,” vypočul si Kimi Räikkönen v kokpite častejšie, než by si želal. Všetko si to však počas kariéry vynahrádzal v rámci voľnočasových aktivít. Fanúšik vodky má z barov a klubov viac ako dosť vtipných zážitkov.

Raz ho pred klubom videli v polohe ležmo objímať nafukovacieho delfína, inokedy zabával fanúšikov na galavečeri FIA, nuž a nezabudnime na jeho časy v Lotuse. Medzi pretekmi v Bahrajne a v Španielsku 2013 sa mu vraj podarilo celých šestnásť dní držať hladinku.

Räikkönenovi to vraj pomáhalo. “Veľa teórií to dokazuje; keď sa zabávate, lietate lepšie. Ostatným to možno znie zvláštne, ale pre mňa to bolo normálne. Šport je nebezpečný, vždy som hovoril, že je nebezpečnejší ako piť pivo. Keď pijete, nezraníte sa, len máte opicu.”

A ak Kimi nechce mať opicu, dá si vodu. Alebo mlieko. Alebo to aspoň povedal reportérovi RTL Felixovi Görnerovi pred pár rokmi v Spa. Keď mu totiž Görner o niekoľko mesiacov neskôr pri príležitosti jeho 300. veľkej ceny doniesol pohár mlieka, Iceman ohrnul nosom.

“V Spa si mi povedal, že tvoj najobľúbenejší nápoj je mlieko!” nechápal Görner, z ktorého si Iceman asi vystrelil. “To som povedal? Ja mlieko ani nepijem.”

“To si mi povedal!” nedal sa Görner a Räikkönen napokon dodal: “Niekedy minulý rok som úplne prestal piť mlieko. Je to lepšie pre môj žalúdok.”

Lando Norris

Keď sa už toľko točíme okolo toho mlieka, nesmieme zabudnúť na Landa Norrisa, ktorý sa preslávil tým, že v chladničke ho má vždy na litre. “V chladničke nemám nič, čo by vás potešilo… Mám tu veľa mlieka, pretože milujem mlieko,” komentoval pred sezónou 2019, zatiaľ čo fanúšikom ukazoval svoj byt.

Fanúšikovia si ho okamžite začali s mliekom spájať a robiť si žarty, no len do ročníka 2020. Na predsezónnych testoch dostal otázku, či je mliekom predzásobený už na celý rok. “V skutočnosti som prestal piť mlieko. Už som mliekový abstinent. Dám si trochu so smoothie — nie som vegán —, ale už nepijem mlieko. Musím si dávať pozor na hmotnosť, trochu som pribral. Dosť som zo seba sklamaný.”

Uprostred sezóny rekapituloval: “Za celý tento rok som vypil možno štyri litre mlieka. Aby sme tomu dali perspektívu, pred rokom som s prehľadom dal štyri litre za deň.”

Okrem mlieka sa Norris vyhýba aj alkoholu. Čo pije? “Iontové nápoje, vodu, džúsy.”

Daniel Ricciardo

Daniel Ricciardo najradšej pije šampanské z vlastnej topánky. “Shoey chutí ako ruže,” hovorí s úsmevom od ucha k uchu a predstavuje aj svoj zaručený recept. “Nech už do nej dáte akýkoľvek nápoj — musí byť alkoholický —, musí byť studený. Chlad zabije tie ostatné veci v topánke. Zabezpečte, aby to bolo studené a vyhráte.”

Jeden by zapochyboval. V roku 2018 dokonca Univerzita v západnom Sydney zverejnila vedecký výskum o shoey a potenciálnych hrozbách pitia alkoholu z topánky. Šéf výskumu Vincent Ho po ňom zhodnotil: “Neodporúčal by som pitie z topánky, ktorá bola ponorená v alkohole.”

Minimálne vraj nie v šampanskom či víne. Na rozdiel od iného alkoholu totiž tieto nápoje nedokázali zabiť baktérie, práve naopak, ich množenie skôr podporili. Odborníci odporúčajú šampanské nahradiť pivom alebo ešte lepšie vodkou.

A keď Ricciardo zrovna nemá poruke topánku a vychladený alkoholický nápoj, vychutnáva si zelený alebo mätový čaj a, samozrejme, kávu. “Dám si flat white s mandľovým mliekom, ďakujem veľmi pekne,” prezradil Austrálčan.

Júki Cunoda

V Mexiku sa na Júkiho Cunodu nakrátko nalepila prezývka “Señor Suñoda”, keď sa napchal mexickým tacom — Júki je veľký jedák a práve jedlo je podľa neho na Formule 1 najlepšie — a pri pití kávy nezabudol na tradičné penové fúzy.

Na margo toho, koľko dokáže mladý Japonec zjesť, sa mimochodom vyjadril aj Max Verstappen. “Keby som ja jedol toľko, čo on, tak by ste ma museli odgúľať,” smeje sa.

Nuž a práve Holanďan ukazuje juniorovi z AlphaTauri taje nápojov. Cunoda prezrádza: “Ešte sa tak dlho nepoznáme, ale v Monaku mi ukázal, ako mám miešať a piť poriadny gin s tonikom.”

George Russell

Keď si George Russell ešte v sezóne 2020 prvýkrát vyskúšal monopost Mercedesu v pretekovom tempe, stravoval sa u strieborných šípov a všetko jedlo vychvaľoval, vraj ani jedna jediná vec nie je zlá. “Preto je Mercedes taký dominantný. Nie je to o jednej veci, je to o všetkom, je to aj o tom, ako tento tím funguje, ako sa vysporadúva s problémami.”

Vtom mu do toho skočil Bottas, ktorý na rozdiel od Russella mal stále mierne výhrady: “Káva nie je zrovna skvelá. Je to Nespresso. Toto treba zlepšiť,” odkázal Fín, ktorého následne Verstappen pochválil, že do kávy sa veru vyzná. “Zlepšujem sa, tlačím na to — prioritou je vždy káva!”

Valtteri teraz odchádza, tak snáď za sebou Georgeovi zanechal aj poriadne vyškoleného baristu.

Jenson Button

Majster sveta z roku 2009 je aj vášnivý triatlonista, ktorý svoj ranný rituál prevzal od svojich kolegov. Každý deň odštartuje pollitrom vody a takzvanou “bullet” kávou, teda espressom s maslom a kokosovým olejom.

“Voda vyčistí systém a káva zníži hladinu inzulínu, zatiaľ čo cukor vám ráno hladinu inzulínu zvýši, čo vás nakopne, ale potom nasleduje výrazný útlm a opäť potrebujete cukor,” vysvetľoval Jenson Button. “Namiesto tohto kolísavého cyklu a konzumovania zlého jedla máte toto. Milujem to.”

A čo vy? Tiež obľubujete kávu? Teraz máte možnosť ochutnať kvalitnú výberovú kávu praženú na Slovensku s 10% zľavou s kódom f1online10. Nakúpite na www.coffeein.sk (kód platí do 31.1.2022)