logo F1online.sk

Očakávam od seba viac, hovorí pred rokom 2022 Schumacher

Mick Schumacher
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 1. 2022

Mick Schumacher bol v roku 2021 celkom istotne najlepším nováčikom vo Formule 1. Avšak vzhľadom na výkony Nikitu Mazepina a Júkiho Cunodu to zase až taká pochvala nie je. Nemecký mladík sa vo svojej prvej sezóne s neposlušným monopostom Haasu dopustil viacerých chýb, avšak celkovo hodnotí svoju sezónu pozitívne.

Podobne pochvalné sú aj komentáre verejnosti. Aj keď to stále môže byť lepšie, rýchlosť a progres nemeckého mladíka nejedného z expertov potešila. Podobne to vidí aj sám Mick.

„Myslím, že väčšinu políčok pri predsezónnych cieľoch si môžeme odfajknúť. Samozrejme, jedným z týchto políčok bolo tiež zabodovať. Síce sa nám to nepodarilo, bolo to však veľmi úspešné ťaženie a dostali sme maximum z toho, čo sme mali k dispozícii,“ povedal po skončení sezóny Mick Schumacher.

Jednou z najväčších výziev mladých pilotov sú vo Formule 1 pneumatiky Pirelli. Ani nemecký mladík v tomto smere nebol výnimkou, síce už mal s gumami talianskeho dodávateľa nejaké skúsenosti z juniorských kategórií, no s F1 sa to predsa len nedalo porovnať.

„Pneumatiky sú vo Formule 1 špeciálne. Niečo také v žiadnej inej kategórii nenájdete. Máme tu zahrievacie dečky a tiež spôsob, ako sa formuje teplotné okno týchto pneumatík. Ak spadnete pod optimálne okno alebo ho prekročíte, spätná väzba od auta bude celkom iná. Myslím, že toto je časť, v ktorej som sa tento rok naučil najviac,“ povedal Schumacher.

Ten sa v priebehu roka dokázal postupne zlepšovať. Aj keď Haas svoj monopost nijak nevyvíjal, zvládol sa trochu dotiahnuť na Williams, Alfu Romeo i ostatné tímy. Najmä v kvalifikačnom tempe bol progres badateľný. To je pred štartom sezóny 2022 dobré znamenie. Čo od tohto roku bude očakávať sám Mick?

„Očakávania budú určite vyššie než vlani a takisto aj od seba budem očakávať viac. Verme, že budem schopný urobiť ďalší krok, podobne ako v minulosti, no som si celkom istý, že to dokážem,“ hovorí nemecký mladík.

Súvisiace články