logo F1online.skF1online.sk

Szafnauer: V tomto roku budú pravidlá rovnaké pre všetkých

Otmar Szafnauer
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík5. 1. 2022

Aston Martin v tejto sezóne nenaplnil očakávania. Vlani bojoval Racing Point (neúspešne) o tretie miesto Pohára konštruktérov, v tomto roku bolo už pomerne rýchlo zrejmé, že maximom stajne zo Silverstone zostane siedme miesto. Jej šéf Otmar Szafnauer si je však istý, že niečo také sa už v roku 2022 nezopakuje.

Nové pravidlá predstavujú pre Aston Martin rovnakú príležitosť, ako pre všetky ostatné stredopoľové tímy. V Silverstone začína vznikať štruktúra, ktorá by v budúcnosti mohla sláviť úspechy. Jej počiatkom bude rok 2022, kedy sa vďaka novým predpisom začne nový cyklus v ére tohto tímu.

„Ťažko povedať, ako na tom sme v porovnaní s ostatnými, pretože to je dobre strážené tajomstvo,“ povedal Szafnauer, ktorého cituje RacingNews365.com. „V Bahrajne sa to beztak všetci dozvieme. Celé je to o výklade nových technických pravidiel a nájdení oblastí, ktoré sa v rámci predpisov dajú využiť na zlepšenie výkonnosti.“

„Keď v danej oblasti odvedieme dobrú prácu, najmä v porovnaní s našimi súpermi, môžeme byť naozaj konkurencieschopní. Ak však niekto ďalší nájde niečo, čo sme my nenašli, potom sa ich budeme snažiť nasledovať a dostať takú úroveň konkurencieschopnosti do nášho auta.“

„Očakávam však, že sme odviedli dobrú prácu, aj keď je naozaj ťažké povedať, čo robia ostatní,“ dodal Szafnauer.

Ten má za sebou veľmi náročný rok 2021. Aston Martin na tom výkonnostne nebol tak, ako v roku 2020 a od tohto tímu sa nesporne očakávalo viac. Nepochybne očakával viac aj večný maximalista Lawrence Stroll.

V Silverstone však viac ako ktokoľvek iný utrpeli zmenou technických pravidiel, ktoré pomohli autám s vyšším sklonom. Szafnauer sa na minuloročné zmeny pravidiel niekoľkokrát posťažoval a neopúšťa ho to zdá sa ani po skončení sezóny.

„Nemyslím si, že by sme v budúcom roku nemali uspieť, hlavne preto, že teraz sú pravidlá rovnaké pre všetkých,“ prehlásil.

Stroll senior zrejme po skončení tejto sezóny príliš spokojný nebol, no k personálnym zmenám sa neuchýlil. Aston Martin pokračuje v „love na mozgy“ a sérii investícií, no bez zmeny na pozícii šéfa stajne.

„Finančné zdroje sa investujú do vybudovania infraštruktúry, ktorú ostatné tímy budovali mnoho rokov. Investuje sa do toho naozaj veľa peňazí,“ povedal Szafnauer.

Súvisiace články

Diskusia