logo F1online.sk

Ani Vettel sa nechytá. Verstappen je najlepší pilot Red Bullu, tvrdí Marko

Helmut Marko a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 1. 2022

Red Bullu sa prostredníctvom vlastnej jazdeckej akadémie podarilo dostať do Formuly 1 veľa talentovaných pilotov, no doposiaľ hviezda žiadneho z nich sa nejagala tak jasne ako tá Verstappenova. Taký je pohľad Helmuta Marka, ktorý čerstvého majstra sveta hodnotí ešte lepšie ako štvornásobného šampióna z rokov 2010 až 2013.

Prvý majstrovský titul pre Red Bull získal práve Sebastian Vettel, v sezóne 2010 dokonca v posledných pretekoch rovnako ako teraz v Abú Zabí. Podľa Helmuta Marka sa však ročník 2021 s rokom 2010 nedá porovnávať. “V roku 2010 sme mali najlepšie auto, hoci aj Ferrari a McLaren boli v hre. Stať sa majstrami sveta teraz je úžasný úspech. Poraziť najlepšieho jazdca všetkých čias je niečo úplne iné,” uviedol po poslednej veľkej cene.

Odvtedy už eufória opadla, no rodák z rakúskeho Grazu nezmenil názor v tom, že Max Verstappen je najlepším pilotom, aký kedy sedel v monopostoch Red Bullu. “To bezpochyby,” prikývol v rozhovore pre ServusTV. “A vďaka čomu tak prevyšuje ostatných? Pretože nepotrebuje žiadnu prípravu.”

Vzápätí to Marko vysvetlil: “Ak niekde prší, ostatní piloti odjazdia päť až osem kôl. Max vyjde na trať až po tom a v prvom meranom kole zajazdí najrýchlejší čas. Alebo si spomeňte na Džiddu, tú trať nikto nepoznal. Ostatní krúžili a krúžili, zrazu vyšiel na trať Max a bum! Tri fialové sektory. Toto je jedna z jeho fascinujúcich kvalít.”

Pilot Formuly 1 sa majstrom sveta nestane len vďaka svojej čistej rýchlosti, musí mať aj iné vlastnosti, ktoré však Verstappenovi nechýbajú. Za tie roky v Red Bulle podľa Helmuta Marka dospel.

“Je o čosi menej agresívny, to áno, a vie sa na veci pozrieť aj zo širšej perspektívy. To je dôležitý rozdiel,” porovnáva Verstappena z predchádzajúcich rokov s tým terajším. “Na začiatku Max chcel byť zakaždým a za všetkých okolností najrýchlejší. Teraz sa už naučil to dávkovať a ukázať rýchlosť, keď je to treba. Túto vyzretosť ukázal už v úplne prvých pretekoch pre Red Bull.”

“Ďalší dôležitý rozdiel je v tom, že ak pred pár rokmi mal v tréningu problém, Max totálne vybuchol a v boxoch začal vykrikovať. Túto netrpezlivosť si niekedy preniesol aj na trať, napríklad vtedy, keď sa o kolo pomalšie auto neuhlo dostatočne rýchlo. Teraz je už Max oveľa pokojnejší. Podáva konzistentnejšie výkony a na výnimočnej úrovni. Je to naozaj výnimočný jazdec,” doplnil Marko.

Súvisiace články