logo F1online.sk

Webber: F1 by mala Verstappena objímať

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 12. 2021

Max Verstappen získal svoj prvý majstrovský titul. Kruh udalostí sa tak pekným spôsobom uzavrel. Do Formuly 1 prišiel ešte ako sedemnásťročný tínedžer a už vtedy bol mnohými považovaný za budúceho majstra sveta. Po šiestich rokoch sa ním skutočne stal a priniesol so sebou množstvo pozitívnych „vedľajších účinkov“, za ktoré by mu mala byť efjednotka zaviazaná. Aspoň to tvrdí bývalý pilot Mark Webber.

Silu „Faktoru Verstappen“ bolo asi najviac cítiť počas jeho domácej veľkej ceny. Max dokázal Holandsko postaviť na nohy a nebyť jeho, do Zandvoortu by sa Formula 1 určite nevrátila. Nehovoriac o tom, že Max významnou mierou pomohol ukončiť (alebo aspoň prerušiť) dominanciu jedného tímu a jedného pilota.

„Na svoj vek ukázal veľkú vyspelosť a má priam biblickú sebadôveru,“ povedal Webber o Verstappenovi pre Channel 4, na ktorý odkazuje portál RacingNews365.com.

„Verstappen uchvátil formulový národ, len sa pozrite na tohtoročnú Veľkú cenu Holandska. Pre tento šport to bolo niečo fenomenálne a úplne nové meradlo. Jazdec ako on príde raz za desať rokov. Max je absolútne fenomenálny a tento šport by ho za to mal objímať,“ dodal Webber.

Verstappen na svojej ceste za prvým titulom majstra sveta vyhral desať pretekov. Len štyrikrát neskončil na prvom alebo druhom mieste, pričom minimálne v Baku, Silverstone a Budapešti tomu mohol len ťažko zabrániť. Podľa Webbera pomáha Maxovi najmä to, že ho netrápi, čo si ľudia myslia.

„Nie je nijak ochromený tunajšími osobnosťami, nijak ho neovplyvňuje ich reputácia. Jeho pohľad je asi takýto: ‚Toto je moje územie a dám ostatným pocítiť svoju prítomnosť‘ a robí to naozaj dobre,“ hovorí Webber.

„On i Lewis mali svoje momenty, bol tu defekt v Baku, nehoda v Silverstone, čo bola Lewisova chyba, Max bol zas podľa mňa za hranicou pravidiel v Saudskej Arábii. Obaja si teda museli prežiť svoje skúšky a trápenia, ale Verstappen si môže povedať, že dokázal poraziť Hamiltona, ktorý bol hladný a vo forme,“ uzavrel Webber.

Súvisiace články