logo F1online.sk

Wolff radí Aston Martinu, aby nestaval vlastnú pohonnú jednotku

Lawrence Stroll
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala28. 12. 2021

Len pár dní pred Veľkou cenou Abú Zabí sa padokom prehnali špekulácie o tom, že Lawrence Stroll by mohol mať záujem na tom, aby mal jeho tím Aston Martin vlastné pohonné jednotky a stal sa plnohodnotným konštruktérom. Viedla by táto cesta k titulom? Toto Wolff Aston Martinu odporúča, aby to nezisťoval.

Ron Dennis na konci sezóny 2014 vyhlásil, že podľa neho zákaznícke tímy nemajú šancu vyhrávať šampionáty, ak dodávateľ pohonných jednotiek má v efjednotke aj svoj vlastný továrenský tím. V tom čase tím z Wokingu odoberal pohonné jednotky Mercedesu, a presne z tohto dôvodu sa následne presunul k Honde.

Vysnívané partnerstvo síce neprinieslo želané ovocie, ale to ešte neneguje Dennisovo tvrdenie, že zákaznícke tímy nikdy nebudú na tom tak dobre ako továrenské stajne. Na jednej strane je síce pravda, že tým dostanú rovnakú pohonnú jednotku, no na druhej si musíme pripomenúť, že synergia takto nadobudnutého motora a šasi, ktoré si tím vyrába sám, nebude nikdy taká dokonalá.

Lawrence Stroll a jeho tím to preto budú mať nesmierne ťažké, ak budú mať v budúcnosti vo svojich autách pohonné jednotky strieborných šípov. Keď už toľko investoval do novej továrne, prijal toľkých špičkových inžinierov a stanovil si taký ambiciózny plán, nebolo by lepšie spraviť ešte ten jeden krok a mať aj vlastné pohonné jednotky?

Podľa zákulisných rečí nad tým Lawrence Stroll do budúcna môže uvažovať, no Toto Wolff mu v Abú Zabí neodporučil pustiť sa do vlastného motorového projektu. V aktuálnej konštelácii to vraj zelenému tímu vyhovuje najviac. “Nie, určite mu to neodporúčam. Už máme stanovenú dodávateľskú štruktúru; Mercedes dodáva motory ich automobilke a Mercedes dodáva motory aj ich tímu vo Formule 1.”

“Toto je spoľahlivé a obom stranám to aj dáva zmysel. A preto neviem, odkiaľ sa toto všetko vzalo,” poznamenal na margo preberaných špekulácií o možnom odchode Aston Martinu z radov zákazníkov Mercedesu, s ktorým má, mimochodom, pevné väzby aj mimo sveta F1.

Táto téma sa zrejme začala rozoberať po tom, čo Lawrence Stroll požiadal o zaradenie do skupiny, v rámci ktorej sa preberajú budúce motorové pravidlá. Ak by sa Aston Martin chcel spoľahnúť na techniku Mercedesu, prečo by ho tieto rokovania tak zaujímali?

Šéf Aston Martinu Otmar Szafnauer nevylúčil, že jeho tím sa v budúcnosti nepustí do vlastného projektu. “Nikdy nehovorte nikdy, no s Mercedesom máme dlhodobý kontrakt a sme spokojní s pohonnými jednotkami, ktoré nám dodávajú. Za tie roky nám dobre poslúžili a máme v pláne zostať s Mercedesom.”

Z vyjadrenia hovorcu Aston Martinu však nevyplýva, že by sa jeho zamestnávateľ chcel v dohľadnej dobe stať továrenským tímom. Lawrence Stroll zrejme len sonduje, aby sa čo najlepšie pripravil aj z dlhodobého hľadiska. “Sme veľmi spokojní s naším súčasným partnerom Mercedesom, s ktorým máme platnú zmluvu ešte na niekoľko rokov. Momentálne nemáme žiadne alternatívne plány.”