logo F1online.sk

Ricciardo: Rok 2014 mohol byť môj, no stále verím v titul

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl26. 12. 2021

Daniela Ricciarda máme na prvý pohľad zafixovaného ako vždy usmievavého chlapíka, pri ktorom by sa na prvý pohľad mohlo zdať, že sa usmieva bez ohľadu na okolnosti. Prvé zdanie však klame. Pod povrchom sa skrýva súťaživá osobnosť, ktorá neznáša prehry. Skúsený Austrálčan stále nevzdáva svoj sen o majstrovskom titule.

Osobnosť Daniela Ricciarda nie je len o úsmevoch a bezprostrednosti. „Od detstva som veľmi súťaživý. Nenávidím prehry. Čím som starší, tým som začal prehry lepšie zvládať, no stále ich neznášam. Mám v sebe oheň, ktorý ma ženie. Po zlých momentoch sú úspechy vďaka tomu ešte krajšie a trvajú dlhšie,“ rozhovoril sa Daniel Ricciardo, ktorý v posledných rokoch dvakrát menil tím.

V sezóne 2018 prekvapil oznámením prestupu z Red Bullu do Renaultu. Za francúzsku značku jazdil dva roky, získal s ňou dve pódiá. Už na jar 2020 však bol potvrdený ďalší prestup, tentoraz do McLarenu. Stanovil si Ricciardo titul ako jasný cieľ s McLarenom?

„Nepovedal by som to tak. Ak by som to tak povedal, a povedzme v priebehu piatich rokov s tímom nevyhral titul, nechcel by som sa na to pozerať ako na prepadák. Je to päť rokov života, ktoré by som spláchol do záchoda. Nie som menej motivovaný ani mäkší, chcem si užívať svoj čas v tomto športe. Každé ráno sa zobúdzam s túžbou stať sa majstrom sveta, no nebolo by správne, aby to diktovalo celé moje šťastie. Nechcem sa potom celý život trápiť, ak by sa to nepodarilo,“ pokračoval 32-ročný rodák z Perthu, ktorý má na konte osem víťazstiev. Napríklad Keke Rosberg vyhral päť pretekov, no získal majstrovský titul. Ricciardovi takáto veľká jazdecká či tímová trofej zatiaľ chýba.

„Myslím si, že mám talent, aby som mohol získať titul. Neprežívam však žiadne trpké pocity či výčitky. Rok 2014 mohol byť môj. Pri dominancii Mercedesu som vyhral tri veľké ceny. Ak by sme mali vyrovnané monoposty, tak by som bol na leveli, kde by som mohol bojovať o titul. Tým samozrejme nechcem tvrdiť, že som bol v tomu roku lepší než Lewis. V roku 2014 som však prežil najväčšiu zmenu a prechod k špičke, bol som patrične agresívny. Aj sezóna 2016 bola silná,“ vyhlásil Daniel Ricciardo, ktorý svoj sen stále nevzdáva. „Stále verím, že môžem vyhrať titul, a chcem sa stať majstrom sveta. Nechám na trati všetko a budem zmierený s čímkoľvek, čo sa stane.“

Jednoznačne najsilnejším okamihom roka bol pre Ricciarda triumf v Monze. Na trati s nízkym prítlakom fungoval MCL35M počas celého víkendu perfektne. V piatkovej kvalifikácii obsadili McLareny štvrté a piate miesto, v sobotu to v šprinte vytiahli na tretiu a štvrtú priečku. Daniel Ricciardo vzhľadom na penalizáciu Valtteriho Bottasa štartoval druhý, a hneď v prvej zákrute sa ujal vedenia.

„V tej chvíli som sa usmieval. Predstavil som si, že v našej garáži musia šalieť. Keď vediete preteky, väčšinou chcete, aby bol čím skôr koniec. V Monze to bolo iné. Chcel som, aby to trvalo čo najdlhšie. Víťazstvo bolo vskutku potrebné. Prišlo z neho toľko dobrého pre mňa i ľudí okolo mňa. Nestratil som vieru v samého seba.“

Výhodou austrálskeho pilota je skutočnosť, že pôsobil v Red Bulle, v tíme, ktorý bol a je zvyknutý víťaziť. Taký bol aj McLaren, avšak len si spomeňme, že pred štyrmi-piatimi rokmi bol britský tím na totálnom dne. Po zmenách vo vedení sa šplhá nahor a optimizmus panuje aj pred budúcou sezónou.

„Tím je na skvelej trajektórii, a plánom je pokračovať v nej aj v roku 2022. Bude to príležitosť urobiť ešte väčší krok a priblížiť sa k čelu, no konkurencia sa bude snažiť o to isté. Vrátim sa ešte k Monze. Tím získal pódiá, no víťazstvo potvrdzuje, že na to v McLarene máme. V Monze sme mali najrýchlejší pitstop. Nie sme známi najrýchlejšími zastávkami v boxoch, naši mechanici však pri najväčšom tlaku v roku odviedli najlepšiu prácu. Máme tu partiu víťazov. Monza len potvrdila, že máme na to, aby sme bojovali o najvyššie méty,“ pokračoval Daniel Ricciardo, ktorý sa vyjadril aj k tomu, či sa realita v McLarene približuje k tomu, čo mu bolo pred príchodom prezentované.

„Realita je veľmi blízko k tomu, čo mi bolo prezentované. V tím panuje kultúra, ktorá pasuje k mojej osobnosti. Ak vám niekto niečo ponúka, predáva vám sen, ale v tomto sne o McLarene bolo veľa reality,“ vyhlásil Ricciardo, ktorý si pochvaľuje spoluprácu s výkonným riaditeľom Zakom Brownom i šéfom tímu Andreasom Seidlom.

„Zak je typický Američan, hovorí tak veľa ako ja (smiech). Miluje pretekanie a je totálne zanietený. Andreas má nemeckú efektivitu a zabijacký inštinkt, ktorý potrebujeme. V tíme má autoritu a dôveru. Je to chlap, ktorý vám povie aj zlé veci takým spôsobom, ktorý vás neurazí, ale podnieti k ďalšej práci. Nestavia bariéry a víta konštruktívnu kritiku,“ doplnil Austrálčan v službách McLarenu.

Súvisiace články