logo F1online.sk

Ricciardo: 99 percent ľudí by nepovedalo, že tento rok vyhrám preteky

Daniel Ricciardo
© Pirelli
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl27. 12. 2021

Daniel Ricciardo zrejme absolútne nečakal, aká náročná bude jeho prvá sezóna v McLarene. Počas celého roka strácal za tímovým kolegom Landom Norrisom. Aj samotný Ricciardo bol pri hodnotení roka sebakritický a nezakrýval si oči svojím víťazstvom v Monze.

V roku 2020 ešte vo farbách Renaultu získal Austrálčan 119 bodov a obsadil piate miesto v Pohári jazdcov, v nedávno skončenej sezóne nazbieral 115 bodov a medzi jazdcami skončil ôsmy. „Na stupnici od jeden do desať by som svoj rok ohodnotil šestkou,“ skonštatoval Daniel Ricciardo v koncoročnom rozhovore pre McLaren. Prečo práve šesť z desiatich?

„Všetko je na konci o výsledkoch. Víťazstvo z Monzy ma posunulo práve na tú šestku, inak som však nedosiahol veľa úžasných výsledkov. Nebolo to z dôvodu nedostatku môjho úsilia či snahy,“ pokračoval skúsený Austrálčan, ktorý nemal veľa ťažkostí s výberom svojho najlepšieho okamihu sezóny. Parádnym výkonom v Monze, keď by mal veľkú šancu na víťazstvo aj bez nehody Maxa Verstappena s Lewisom Hamiltonom, ukončil takmer deväťročné čakanie McLarenu na triumf v pretekoch.

„Aj keď by som chcel vybrať niečo iné ako Monzu, napríklad Austin, kde som zažil zábavný víkend a v pretekoch som skončil piaty, musím si zvoliť Monzu. Nielen pre samotné víťazstvo. Som si istý, že 99 percent ľudí by nepovedalo, že tento rok vyhrám preteky. Ani ja sám som si to po prvých šiestich mesiacoch nemyslel, no neustále som sa snažil. Preto som na to taký hrdý. Dokázal som nájsť cestu ako prekonať zlé okamihy a keď prišla príležitosť, vyťažil som z nej maximum,“ pokračoval 32-ročný rodák z Perthu.

Aj napriek víťazstvu v Monze sa od Daniela Ricciarda čakalo v prvom roku v McLarene viac, čo si on sám aj vzhľadom na svoje sebahodnotenie dobre uvedomuje. Na druhej strane, nie je ľahké zvyknúť si na špecifický jazdecký štýl, ktorý si vyžaduje monopost McLarenu. Bývalý pilot Red Bullu či Renaultu však nič neľutuje. „Zlé dni neboli o tom, že by som tomu nedával všetko. Aj preto nič neľutujem. Necítim, že by tam bol priestor na to, aby som makal ešte tvrdšie. Žiadne výčitky, len spomienky – tieto slová boli na mojom prvom tetovaní.“

Budúci rok spojený so zmenou pravidiel je nádejou aj pre Daniela Ricciarda, aby opäť pravidelne dokazoval, že patrí k jazdeckej špičke súčasnej F1. „Nové autá budú pre F1 veľmi vzrušujúce, pretože môžu zamiešať karty. Aj tento rok bol pomerne pestrý. Videli sme viacero odlišných víťazov a veľa tímov na pódiu. Rok 2022 tomu bude nahrávať ešte viac. Všetci chceme predovšetkým lepšie pretekanie, aby sme mohli ľahšie nasledovať autá pred nami, a videli viac priamych súbojov,“ uzavrel Daniel Ricciardo.

Súvisiace články