logo F1online.sk

Ako si opitý Button zlomil ruku v japonskom bare

Jenson Button
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 12. 2021

Jazdci Formuly 1 sú známi nielen ako špičkoví športovci, ktorí raz za dva týždne podstupujú pri svojej práci veľké riziko, ale tiež ako chlapi, ktorí sa nevyhýbajú dobrým párty. Jedna taká sa odohrala v istom tokijskom bare v roku 2013 a Nico Rosberg s Jensonom Buttonom si na ňu nedávno zaspomínali.

„JB“ bol totiž pred časom hosťom v „Britneyho“ podcaste. Zaujímavosťou je, že prezývku „Britney“ dal Rosbergovi práve Button, ktorý ho pomenoval po svojej snúbenici a v padoku i medzi fanúšikmi mala veľký úspech. Nico sa rozhodol túto veselú nepríjemnosť Jensonovi oplatiť ďalšou veselou nepríjemnosťou, ktorá sa majstrovi sveta z roku 2009 udiala v istom tokijskom bare. Do zápisu musíme najprv uviesť, že obaja jej protagonisti mali v tom čase veľmi vypité.

„Môžem ti tú prezývku teraz oplatiť, mám ďalšiu veselú príhodu z japonského baru z roku 2016. Ako všetci poslucháči vedia, sme skvelí športovci, ale niekedy sa potrebujeme baviť aj s nejakým tým drinkom alebo dvoma,“ začal Rosberg svoje rozprávanie.

„Takže sme v Tokiu v jednom legendárnom bare. Popíja v ňom celá efjednotka, inak Jenson zastav ma, ak nechceš, aby som povedal príliš veľa detailov,“ hovorí Rosberg. „Nie, nie, do toho, ibaže to bolo v roku 2013, nie 2016,“ odpovedal Button.

Nico následne pokračoval: „Nad barom tam je obrovský gong, podľa legendy keď doňho udriete najväčšou možnou silou jedným z tých veľkých kladív, ktoré tam majú, musíte všetkým v bare zaplatiť rundu. Niektorí jazdci to spravili, všetko v poriadku, ale teraz prichádza Jenson štýlom: ‚Kto potrebuje kladivo?‘ Napriahol pravačku a z celej sily bum!“ hovorí so smiechom Rosberg.

„Pamätám si to a moja ruka si to tiež pamätá,“ hovorí Button, ktorý ukázal do kamery prepadnutý kĺb na svojom pravom malíčku. „Najhoršie na tom je, že ono by to všetko bolo v poriadku, keby Felipe Massa ten gong nedržal, takže sa po tom údere ani nepohol. Udrel som teda do niečoho pevného.“

„Musím povedať, že som bol dosť opitý, bolo to po Veľkej cene Kórey, čo pre mňa boli príšerné preteky. Akonáhle som do toho udrel, vedel som, že som si zlomil ruku. David Coulthard, on si inak tiež rád vypije, na mňa pozrel zhrozeným výrazom a hneď išiel po ľad a dal mi ho na ruku. Išiel som domov a myslím, že vy ste ešte pokračovali v párty,“ spomína Button.

„Áno, ešte sme pár hodín pokračovali,“ hovorí Rosberg, ktorý sa nevedel prestať smiať.

„Pamätám si, ako mi na záchode bolo zle, jedna zlomená ruka s ľadom vysoko vo vzduchu a hlava v mise. Asi najhoršia noc v živote. Druhý deň som šiel na röntgen a povedali mi, že to je zlomené a obviazali mi ruku. Hovorím, že to nemôžu, veď o štyri dni mám preteky Formuly 1. Musel som teda jazdiť so zlomenou rukou,“ hovorí Button.

„Najhoršie na tom bolo, keď ku mne prišiel Nico Hülkenberg a potriasol mi rukou. Úplne som na to zabudol,“ hovorí Jenson. „Ó môj Bože, ten mal najpevnejší stisk v celom padoku,“ dodal Rosberg.

„Hej, úplne mi tú ruku zničil. Bolesťou som padol na kolená po tomto,“ povedal Button.

Jazdcov následne čakala Veľká cena Japonska, ktorú Jenson nevynechal, aj so zlomenou rukou však dokázal poraziť tímového kolegu Sergia Péreza a bodovať. Čo je však zvláštne, McLaren mu takéto detinské zranenie nijak nevyčítal, práve naopak. V tejto fáze sezóny už chlapcom z Wokingu o nič nešlo, vlastne chceli nevydarený rok spojený so zranením svojej jazdeckej jednotky využiť.

„V McLarene mi povedali, že nemám jazdiť, pretože mojim tímovým kolegom bol v tom čase Checo.  Chceli do môjho auta posadiť Kevina Magnussena a porovnať ich, aby sa mohli rozhodnúť, koho posadia do kokpitu v roku 2014. Ja na to: ‚Nie, nevynechám preteky, aby ste si vy mohli otestovať jazdcov‘. Povedal som teda, že pretekať budem, ale bolo to najhoršie rozhodnutie v mojom živote. Skrátka príšerné preteky, tak strašne ma to bolelo. Ty niekde vpredu (Rosberg v skutočnosti skončil v týchto pretekoch ôsmy, pozn. red.), kým ja na ôsmom alebo deviatom mieste, avšak na bodoch a ešte som aj porazil tímového kolegu,“ spomína Button so smiechom.

Súvisiace články