logo F1online.sk

Helmut Marko pochválil Mercedes za stiahnutie protestu

Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko21. 12. 2021

Majstrovský boj sa víťazstvom Red Bullu na trati v Abú Zabí neskončil. Mercedes podal dva protesty, ktoré boli zamietnuté a zvažoval aj odvolanie voči rozhodnutiu. Nakoniec svoje rozhodnutie tím Mercedes zmenil, za čo ich pochválil aj Helmut Marko.

„Môžem len povedať, že to bolo veľké gesto Mercedesu,“ povedal Helmut Marko na margo stiahnutia protestu pre taliansky denník La Gazzetta dello Sport.

„Hamilton mal určite smolu, ale my tiež – v Silverstone, v Budapešti a v Baku. Aj takto môžu preteky prebiehať, ale chápem to sklamanie,“ snažil sa o empatické vyjadrenie nekompromisný mentor tímu Red Bull.

Marko je presvedčený, že na plecia riaditeľa pretekov, Michaela Masiho, by mal byť vyvíjaný o čosi menší tlak. Práve jeho rozhodnutie sa stalo terčom veľkého množstva debát a analýz po Veľkej cene Saudskej Arábie 2021.

„Nový prezident FIA bude musieť prísť s novým systémom, ktorý pomôže (Michaelovi) Masimu, pretože sám to nedokáže,“ povedal dnes už 78-ročný Rakúšan.

„Momentálne je na jeho pleciach príliš veľký tlak. Myslím si napríklad, že tímoví manažéri a šéfovia tímov by už nemali mať možnosť hovoriť s (Michaelom) Masim cez priamu linku počas pretekov,“ povedal Helmut Marko.

„Okrem toho je tiež potrebné zjednodušiť pravidlá. Urobilo sa príliš veľa rozhodnutí, ktoré sa nepáčili ani nám, a ani Mercedesu. V rozhodnutiach musí byť väčšia jednotnosť,“ uzavrel Marko.

Súvisiace články