logo F1online.sk

Aká je budúcnosť tímu Haas?

Romain Grosjean za ním Kevin Magnussen
© Twitter/Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 7. 2020

Veľmi zložitá hospodárska situácia, ktorej hlavným spúšťačom bola pandémia koronavírusu, zrazila aj príjmy tých najväčších športových súťaží. Formula 1 nie je výnimkou. Sezóna bez fanúšikov na tribúnach, neistí sponzori a neisté prerozdeľovanie príjmov od Liberty Media.

O budúcnosti amerického tímu Haas sa začalo opäť špekulovať po vypuknutí pandémie. Bude mať Gene Haas naďalej dostatok zdrojov, aby tím podporoval? Je jasné, že tento americký podnikateľ dýcha pre motoršport, no v jeho prípade môžu mať posledné slovo účtovníci. V predošlých týždňoch sa k nám dostalo niekoľko zaujímavých vyjadrení od zástupcov tímu.

„Stále nevieme, aký budeme mať v tomto roku rozpočet. Pokým to nebudeme vedieť, neurobíme žiadne rozhodnutie,“ povedal pred časom šéf tímu Günther Steiner na margo možného vývoja tohtoročného monopostu Haasu. Temperamentný Tirolčan niekoľkokrát zopakoval, že Gene Haas je Formule 1 plne oddaný a je odhodlaný zotrvať. Situáciu však nemá tak úplne vo svojich rukách.

„Gene vo Formule 1 nezotrvá, ak bude jeho tím na poslednom alebo predposlednom mieste,“ povedal rozhodne pred dvoma týždňami pilot tímu Kevin Magnussen. „Niečo také sa ho ani nemusím pýtať, skrátka to viem. Nemyslím si však, že budeme na deviatom mieste. Ak dodáme výsledky, Gene bude pokračovať.“

Po prvých dvoch víkendoch sezóny sa však zdá, že Haas môže dúfať prinajlepšom v siedme alebo ôsme miesto v pohári konštruktérov. Netreba zabúdať, že vývoj pre nedostatok zdrojov naďalej stojí. Na druhú stranu, pre Genea Haasa by bola škoda, keby bol nútený F1 opustiť na prahu nových pravidiel o rozpočtovom strope. Na budúcnosť tímu sa novinári vypytovali aj pred Veľkou cenou Maďarska.

„Bude tu Haas v budúcom roku? To je dobrá otázka. Neviem, čo by som k tomu mohol povedať. Musíme skrátka ísť pretekať a odovzdať zo seba to najlepšie. Žiadne rozhodnutie nepadlo, takže k tomu nie je čo povedať,“ povedal Romain Grosjean, ktorý však určite neposkytol žiadnu rozhodnú odpoveď. „Gene možno pozná odpoveď, alebo možno nepozná, ale akonáhle sa ju dozvie, povie nám to. Dovtedy vám na to nebudem vedieť odpovedať.“

„Dúfam, že zostaneme vo Formule 1. Myslím, že zo všetkých nových tímov, ktoré do športu v poslednom období prišli, je náš ten najúspešnejší a má pevné základy. Ešte raz však opakujem, že na mne to rozhodnutie nespočíva,“ uzavrel Grosjean.

Otázku, či má obavy o svoju budúcnosť, dostal aj Francúzov tímový kolega Kevin Magnussen. „Obavy? Nie, žiadne obavy,“ odpovedal.

„Myslím, že už som o čosi skúsenejší. Keď som bol mladší, tak ma takéto veci znepokojovali viac. Ľudia v tíme veria, že Haas bude pokračovať, majú radi svoju prácu a majú radi Haas. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť, či budeme pokračovať alebo nie, no verím, že šance sú dobré,“ povedal Magnussen.

„Myslím, že sa nám darilo dobre. Tak ako povedal Romain, tím dosiahol úspech vo veľmi krátkom čase a nezabúdajme, že sme boli úplne nový tím. Verím, že budeme pokračovať, no vo Formule 1 nie je nikdy nič isté a nedokážete predpovedať budúcnosť. Je to o tom užívať si prítomnosť a veriť v lepšie zajtrašky,“ uzavrel Dán.

Tento víkend by mal byť s tímom v Budapešti aj samotný Gene Haas. Ak sa to potvrdí, možno dostaneme lepšiu odpoveď na otázku, aká bude ďalšia budúcnosť stajne z Banbury.