logo F1online.sk

Čaká Hamiltona trest? Pravidlá sú pravidlá, hovorí nový prezident FIA

FIA odovzdávanie cien 2021
© Twitter/FIA
Milan Kubala
Milan Kubala17. 12. 2021

Prípad Lewisa Hamiltona, ktorý vo štvrtok vynechal ceremóniu FIA, sa môže pokojne dostať pred komisárov či pred Medzinárodný tribunál FIA. Vyplýva to z vyjadrení nového prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema aj jeho viceprezidenta Roberta Reida.

Mohamed bin Sulajem sa nestihol ešte ani rozložiť vo svojej novej kancelárii a už na jeho stole pristáli dva zaujímavé prípady. Tým najpálčivejším je rozhodovanie riaditeľstva pretekov na Veľkej cene Abú Zabí a s tým spojený chaos v športových pravidlách, avšak okrem toho sa bude musieť venovať aj Lewisovi Hamiltonovi. Sedemnásobný majster sveta sa totižto odmietol zúčastniť galavečera FIA.

V článku 6.6 Športových pravidiel F1 sa pritom píše: “Piloti, ktorí v šampionáte skončia na prvej, druhej a tretej priečke, musia byť prítomní na každoročnej ceremónii odovzdávania cien FIA.” Až doteraz sme netušili, či sa vôbec tento priestupok bude prešetrovať, no po piatku všetko nasvedčuje tomu, že Hamilton minimálne bez vysvetľovania nevyviazne.

Nový viceprezident FIA Robert Reid, na ktorého si fanúšikovia WRC možno spomínajú ako na navigátora Richarda Burnsa, majstra sveta WRC zo sezóny 2001, v súvislosti s Hamiltonovou povinnosťou zúčastniť sa na odovzdávaní cien uviedol pre portál racingnews365.com nasledovné: “Áno, píše sa to v štatúte. V pravidlách je, že ak vyhráte alebo skončíte v prvej trojke, máte prísť na odovzdávanie cien.”

“Zajtra nás čaká brífing s Peterom (Bayerom, generálnym tajomníkom FIA pre motoršport, pozn. red.). Niet pochýb, že niektoré z týchto záležitostí v ňom budú zahrnuté, pôjde o kľúčové veci, ktoré musíme riešiť medzi dneškom a novým rokom,” vysvetlil.

Ak sa FIA rozhodne vo veci konať, prípad sa zrejme dostane pred generálneho tajomníka. Následne by malo byť na prezidentovi FIA, či sa bude rozhodovať na pôde Medzinárodného tribunálu alebo Hamilton bude predvolaný pred komisárov na nasledujúcej veľkej cene.

Z prvej tlačovej konferencie Mohameda bin Sulajema sa dá len ťažko vyčítať, že by chcel toto porušenie pravidiel prehliadnuť. “Koniec-koncov, pravidlá sú pravidlá,” vyhlásil v prvý deň vo funkcii. “Budeme skúmať technickú stránku pravidiel, ktoré hrajú v tomto prípade úlohu, a tiež, či ich porušil. Musím sa na to pozrieť.”

“Samozrejme, budeme musieť postupovať podľa našich pravidiel. Na druhej strane nám to však nebráni postarať sa o to, aby mal šampión dobrý pocit z tohto športu. Je ľahké byť k ľuďom milý, nič to nestojí a ľudí to motivuje. Ale určite platí, že ak došlo k porušeniu, nebudeme to odpúšťať,” odkázal bin Sulajem.

Nový prezident FIA sa v minulosti stal najúspešnejším pilotom Arabského polostrova so štrnástimi titulmi z Rely Blízkeho východu. Po ukončení pretekárskej kariéry sa rozhodol presunúť do organizačných štruktúr a vo FIA pracuje už trinásť rokov. Mimochodom, o pozíciu prezidenta FIA mal záujem už v roku 2013, avšak kandidatúru stiahol. Proti Jeanovi Todtovi skrátka nikto nemal šancu, čo koniec-koncov potvrdil aj fakt, že Todt odchádza po troch funkčných obdobiach v prvom rade preto, že viac ich pravidlá nepovoľujú.

“Ako bývalý pilot rozumiem jeho emóciám a sklamaniu, ale nemôžeme ignorovať pravidlá,” pokračoval bin Sulajem na margo Lewisa Hamiltona. “Vždy je tu aj odpustenie, avšak pravidlá sú pravidlá, my sa pozeráme na pravidlá.”

“Ja vždy hovorím, že pravidlá nie sú dané. Píšu ich ľudia a ľuďmi sa dajú vylepšovať a meniť. Pravidlá sú na to, aby sa vylepšovali. Viem, že Lewis je smutný z toho, čo sa udialo, jedným slovom by som povedal, že je zlomený. My sa však musíme pozrieť na to, či došlo k nejakému porušeniu pravidiel. To zatiaľ povedať neviem. Prezidentom som len pár hodín a začal som dávať odpovede bez toho, aby som sa vrátil k faktom,” konštatuje.

Je prakticky vylúčené, že by bol Hamiltonovi udelený športový trest. Ak k udeleniu penalizácie dôjde, zrejme bude mať finančný charakter.

Súvisiace články