logo F1online.sk

FIA má nového prezidenta, stal sa ním Mohamed bin Sulajem

Mohamed bin Sulajem
© FIA
Milan Kubala
Milan Kubala17. 12. 2021

Jean Todt na čele Medzinárodnej automobilovej federácie končí a už poznáme aj meno jeho nástupcu. Na dnešných voľbách valného zhromaždenia zvíťazil prvý neeurópan v celej 117-ročnej histórii federácie Mohamed bin Sulajem.

Bin Sulajem, bývalý rely pretekár zo Spojených arabských emirátov, zvíťazil nad Grahamom Stokerom so ziskom 62 percent hlasov spomedzi 245 automobilových klubov a ďalších členov FIA zo 146 krajín sveta. Dubajský rodák tým pádom nahradí Jeana Todta po jeho troch funkčných obdobiach. Bin Sulajem bude prezidentom FIA minimálne najbližšie štyri roky.

“Som veľmi poctený tým, že som bol dnes zvolený za prezidenta FIA na každoročnom valnom zhromaždení v Paríži,” ďakoval Mohamed bin Sulajem. “Ďakujem všetkým členom klubov za ich dôveru. Gratulujem Grahamovi k jeho kampani a jeho práci vo federácii.”

“Chcel by som tiež vyjadriť svoju nekonečnú vďačnosť v mene FIA a jej členov Jeanovi Todtovi za všetko, čo dosiahol v priebehu posledných dvanástich rokov. Som odhodlaný pustiť sa do dôležitej práce a posunúť motoršport a mobilitu o ďalšie kroky vpred,” skonštatoval čerstvý víťaz.

I napriek tomu, že bin Sulajem vo FIA zastáva rôzne vedúce funkcie už viac ako trinásť rokov, od nového prezidenta môžeme čakať ráznejšie zmeny, ako by tomu bolo v prípade zvolenia Grahama Stokera, ktorý bol v posledných rokoch zástupcom a zároveň akousi pravou rukou Jeana Todta a chcel pokračovať v tom, čo bývalý šéf Scuderie Ferrari začal.

Bin Sulajem vo svojom programe, pri ktorého príprave absolvoval “viac ako 200 hodín konzultácií” s najrôznejšími automobilovými klubmi, sľubuje rozšírenie poľa pôsobnosti FIA vo svete na dvojnásobok, a to organizovaním aj menších podujatí, šampionátov na regionálnej úrovni, aby bol motoršport prístupnejší. Medzi hlavnými piliermi je aj zvýšenie finančnej transparentnosti FIA, podporu diverzity a inklúzie, ale chce z FIA spraviť aj svetového lídra v oblasti udržateľného motoršportu.

Oproti Bin Sulajemovej rozpracovanej kampani stál Graham Stoker, o ktorého programe sa členovia klubov veľa nedozvedeli. Vo videokonferencii, ktorá sa uskutočnila pred dvoma týždňami s vedením Motorsport UK a Kráľovským automobilovým klubom, a v ktorej mali obe strany prezentovať svoj program, tak totiž spravil len bin Sulajem. Graham Stoker to odmietol.

“Tím Grahama Stokera sa rozhodol, že nechce zdieľať svoje video s našimi členmi, čo bolo trochu mätúce a pre nás všetkých aj prekvapujúce,” uviedol David Richards, bývalý šéf tímov BAR a Benetton a boss Motorsport UK. “Na našej webstránke tak uvidíte druhý tím, tím Mohameda bin Sulajema, a jeho video v plnej dĺžke.”

“Medzi našimi členmi a v správnej rade to zanechalo pocity zmätenosti v súvislosti so situáciou, v ktorej sme sa ocitli. A určite s tým nie sme spokojní, že sa nemôžeme o tieto informácie a video podeliť s ľuďmi,” poznamenal na margo Stokerovho zvláštneho rozhodnutia Richards.

A tak sa Graham Stoker nedočkal podpory Motorsport UK a ani Kráľovského automobilového klubu, zatiaľ čo na druhej strane bin Sulajemov program bol oficiálne schválený oboma inštitúciami. To určite povzbudilo jednotlivé kluby zahlasovať za túto alternatívu.

Súvisiace články