logo F1online.sk

Dojímavá rozlúčka Jeana Todta: Chýba mi tu Michael

Jean Todt
© FIA/Screenshot
Milan Kubala
Milan Kubala17. 12. 2021

Štvrtkový galavečer FIA bol pre Jeana Todta veľmi emotívny. Po dvanástich rokoch a kusisku odvedenej práce totižto končí ako prezident Medzinárodnej automobilovej federácie. Viac ho však dojalo niečo iné: spomienky na Michaela Schumachera, ktorý vo štvrtok nemohol stáť po Todtovom boku.

“Nemám slov, mám slzy v očiach,” priznal Jean Todt len krátko pred odovzdávaním ceny pre nového majstra sveta Formuly 1. FIA sa so svojím prezidentom lúčila po neuveriteľných dvanástich rokoch, ktoré sa začali víťazstvom vo voľbách proti bývalému fínskemu pretekárovi rely Arimu Vatanenovi.

A ako na prvého si Todt spomenul na jeho dlhoročného priateľa Michaela Schumachera, ktorého by chcel mať po svojom boku. “Dnes mi tu chýba Michael. On je súčasťou môjho života a vždy ňou bude. Spoločne sme toho toľko vybudovali. Spolu sme sa aj trápili, a to nás posilnilo,” spomínal.

“Zhodou okolností pred dvanástimi rokmi sme mali voľby. Každý z kandidátov si mohol prizvať šiestich ľudí, ktorí ho mali podporiť vo voľbách,” vrátil sa v spomienkach do októbra 2009. “Pamätám si, že pred tými dvanástimi rokmi so mnou boli traja ľudia. Moja manželka, Michael a môj syn. Na toto nikdy nezabudnem.”

Teraz však už nastal čas pohnúť sa ďalej. Jeana Todta to až tak nemrzí. “Táto kapitola sa končí a ja som aj celkom rád. Dvanásť rokov je dlhý čas. Keď si robíte prácu tak, ako som ju robil ja, je to vyčerpávajúce. Podľa mňa je veľmi dobré, že do FIA príde nová krv, nový tím. Za sebou zanechávam skvelú skupinu ľudí, ktorá si dokáže plniť svoje úlohy aj pod novým vedením.”

A čo bude robiť bývalý šéf Ferrari teraz? Christian Horner sa počas tlačovej konferencie na Jeana Todta žartovne obrátil s poznámkou: “Nech sa už v budúcnosti rozhodneš robiť čokoľvek, dúfam, že to nebude comeback.” Tým rozosmial aj samotného Todta, o ktorom sa pred pár dňami špekulovalo, že by sa mohol vrátiť do Ferrari.

Francúzsky rodák na jednej strane zdôraznil, že motoršport je stále jeho srdcovkou, no na druhej hovoril o tom, že by chcel pokračovať v dobročinnej, osvetovej činnosti a zvyšovaniu bezpečnosti na cestách.

“Stále vo mne žije tá vášeň, motoršport milujem. Stále ho budem sledovať, no zaujíma ma aj mnoho iných vecí a o týchto príležitostiach hovorím veľmi často. Podľa mňa je načase niečo aj vrátiť. O to sa snažím so skvelým tímom ľudí,” vysvetlil odchádzajúci prezident.

Jeho následníkom sa môže stať Graham Stoker, ktorý má vo svojom tíme napríklad Toma Kristensena, a od roku 2009 pôsobí ako zástupca prezidenta FIA Jeana Todta. Stáť bude proti Mohamedovi bin Sulajemovi a jeho tímu, ktorého súčasťou je napríklad aj akási predĺžená ruka Bernieho Ecclestona, jeho žena Fabiana.

Súvisiace články