logo F1online.sk

Poznáme základnú podobu nových pohonných jednotiek pre rok 2026

Po štarte VC Kataru 2021
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 12. 2021

Už len hodiny nás delia od oficiálneho schválenia nových technických pravidiel pre pohonné jednotky, ktoré prídu od roku 2026. Na ich schvaľovaní momentálne intenzívne pracuje Svetová motoristická rada, hoci k finálnej dohode ešte nedospela. Napriek tomu poznáme niektoré základné informácie, ktoré prenikli na verejnosť.

Tie sa nijak zásadne nelíšia od skôr medializovaných informácií. Je jasné, že je tu eminentný záujem prilákať do Formuly 1 nové automobilky, najmä z koncernu Volkswagen.

Ako už bolo avizované skôr, základom nových pohonných jednotiek bude spaľovací motor V6 s objemom 1,6 litra. Z hybridného systému bude „vyškrtnuté“ MGU-H, no napriek tomu dôjde k zvýšeniu podielu elektriny na celkovom výkone až na 350kw (asi 469 koní).

Zavedenie nových pohonných jednotiek sleduje tieto štyri kľúčové ciele:

  • Silné environmentálne posolstvo: stopercentne udržateľné palivá, celková efektivita a presun pozornosti na elektrickú energiu,
  • Významné zredukovanie nákladov: technická, prevádzková a finančná regulácia,
  • Pritiahnutie nových dodávateľov: umožniť im prísť do športu na konkurencieschopnej úrovni,
  • Ochrániť šou: výkonné a vysokootáčkové pohonné jednotky, vplyv na výkonnosť monopostov, zvuk, schopnosť pretekať a vyhnúť sa významným odlišnostiam.

Zavedený bude aj rozpočtový strop na vývoj pohonných jednotiek, ktorého výšku zatiaľ nepoznáme. Taktiež sa očakáva, že nový dodávateľ (alebo dodávatelia) pohonných jednotiek oznámi svoje rozhodnutie už tento mesiac, aspoň to tvrdí portál The Race. Ten tiež uviedol, že dôjde aj k určeniu toho, či príde sám alebo oznámi kooperáciu s Red Bull Powertrains.

To je taktiež dôležitý bod, pretože sa otvárala potenciálna medzera v pravidlách, kde by Red Bull i nová automobilka mohli pracovať na svojich pohonných jednotkách samostatne a spojiť svoje sily až neskôr, vďaka čomu by vlastne operovali s dvojnásobným rozpočtom v porovnaní s konkurenciou. Niečomu takému sa však snažia kompetentní predísť.

Konkrétnu podobu nových pravidiel zverejní Svetová motoristická rada v oficiálnom dokumente začiatkom roku 2022.

Súvisiace články