logo F1online.skF1online.sk

Keď Marko spoznal Verstappena: Zabudni na juniorov, ideme do F1

Max Verstappen a Helmut Marko
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala14. 12. 2021

Max Verstappen je štvrtým najmladším majstrom sveta v histórii F1. Ocitol sa v takej spoločnosti ako Sebastian Vettel, Lewis Hamilton, Fernando Alonso, ktorí to dokázali ešte o pár týždňov či mesiacov skôr. A ktovie, či by ich Holanďan všetkých nepredbehol, keby Mercedes nebol v posledných rokoch taký dominantný. Talent na to určite mal a Helmut Marko ho spozoroval už veľmi dávno.

Športový poradca Red Bullu Helmut Marko má na starosti aj juniorský program červených býkov. Maxa Verstappena presvedčil vstúpiť doň v roku 2014 a vyhral tak súboj s Mercedesom, ktorý mal tiež o mladého Holanďana záujem. Nuž a podľa všetkého sa mladík rozhodol správne, táto cesta ho totižto doviedla k titulu. Ak by zamieril ku konkurencii, mohol by skončiť ako o polroka mladší George Russell, ktorý i napriek nespornému talentu strávil tri sezóny na chvoste štartového poľa.

Verstappen však už päť dní po svojich sedemnástych narodeninách dostal šancu vyskúšať si aktuálny monopost F1, keď sa predstavil v prvom tréningu na VC Japonska 2014. O pár mesiacov sa už z neho stal riadny pilot stajne Toro Rosso.

“Prvý vážny rozhovor som s ním mal, keď mal pätnásť rokov. Videl som ho v pretekoch Formuly 3, v ktorých bol oveľa lepší ako všetci ostatní,” spomína Helmut Marko, ktorý v premenlivých podmienkach okamžite odhalil jeho potenciál. “Striedali sa mokré fázy so suchými a po pretekoch, ktoré vyhral o celé míle, som sa s ním takmer dve hodiny rozprával.”

To poradcu Red Bullu prekvapilo. “Obyčajne sa s mladým človekom bavím tak dvadsať minút. Bol som prekvapený, aký bol vyzretý na to, aký bol mladý. Mal odhodlanie a túžbu vyhrať. Vedel, čo chce robiť.”

“Bavili sme sa o budúcnosti a podobne, a po dvoch alebo troch týždňoch si hovoríme — zabudnime na všetky ostatné juniorské aktivity. Ideme rovno do Formuly 1!” hovorí Marko pyšným hlasom.

Mladík začal robiť obrovské pokroky, dokonca až také veľké, že už o rok neskôr sa ho v Red Bulle odvážili posadiť do áčkového monopostu. Odvďačil sa im za to okamžite, hneď prvé preteky vo farbách Red Bullu vyhral. Šlo o pamätnú Veľkú cenu Španielska, v ktorej sa zrazili Lewis Hamilton a Nico Rosberg. Bez tejto kolízie by Verstappen istotne nezvíťazil, no už len to, že dokázal poraziť celé štartové pole vrátane kolegu poodhalilo obrovský potenciál.

“Učil sa veľmi rýchlo. Je veľmi emocionálny, no čoraz lepšie to kontroloval. A dokáže byť aj tvrdohlavý. Dospel bez toho, aby prišiel o svoje veľmi silné stránky,” pochvaľuje si Marko. “Ale tá jeho osobnosť — už keď bol mladý, bol silný, no teraz silnie ešte viac.”

“Ide si svojou cestou, neobzerá sa vpravo ani vľavo. Nerobí si starosti s médiami a podobne. Je fajn vidieť mladého chlapca, ktorý je taký koncentrovaný a odvádza úžasnú prácu. Našťastie teraz sme to už zavŕšili prvým titulom. Som si istý, že nie je posledný. Budeme tvrdo pracovať na tom, aby sme získali ďalší,” avizuje rodák z Grazu.

A ako sa chce zlepšovať aj samotný Red Bull, tak sa bude zlepšovať aj Max Verstappen, hovorí Marko presvedčene: “Som si istý, že on ešte nie je na vrchole svojich schopností. Na posledných pretekoch sme videli jeho kvalifikačné výkony, v Džidde a Abú Zabí. Odjazdil také kolá, ktoré ďaleko presahovali možnosti monopostu. Preto veríme, že Max Verstappen ešte nie je na vrchole. Čím viac bude mať víťazstiev, tým bude uvoľnenejší.”

Súvisiace články

Diskusia