logo F1online.sk

Hill s Rosbergom vyčítajú Hornerovi, ako tlačil na Masiho

Michael Masi
© Twitter/F1
Milan Kubala
Milan Kubala14. 12. 2021

Rozhodol by sa Michael Masi rovnako, ak by sa mu počas výjazdu bezpečnostného vozidla vo vysielačke neohlásil sám Christian Horner? Odpoveď na túto otázku už nezistíme. Vieme však jedno; Christian Horner sa aj touto cestou pokúsil ovplyvniť riaditeľa pretekov. Podľa Damona Hilla a Nica Rosberga to nie je v poriadku.

“Prečo nie sú púšťané tieto autá o kolo pozadu?” pýtal sa Horner počas výjazdu bezpečnostného vozidla. Riaditeľ pretekov vysvetlil, že jeho prioritou je vyriešiť nehodu Nicholasa Latifiho. Šéf Red Bullu následne poznamenal: “Potrebujeme len jedno pretekové kolo.”

V tejto súvislosti ešte môžeme poznamenať, že FIA najskôr tímom poslala správu, podľa ktorej autá o kolo pozadu nebudú vôbec prepustené. Toto rozhodnutie sa zmenilo až v predposlednom kole, keď Masi vybral päť pilotov, ktorí boli medzi Hamiltonom a Verstappenom. Nakoniec sme teda dostali presne to, čo Horner žiadal; jedno pretekové kolo, dokonca s Hamiltonom a Verstappenom priamo za sebou.

Michael Masi sám vysvetlil, že sa s tímami už dávnejšie dohodli na tom, aby sa v rámci možností preteky nikdy neukončili za bezpečnostným vozidlom. Tým pádom musel všetko urýchliť a pravdepodobne pri tom porušil aj pravidlá.

“Myslím, že toto sú nové pravidlá, je to nový štýl riadenia pretekov,” rozhovoril sa Damon Hill, ktorý cez víkend hodnotil dianie na trati v rámci tímu Sky Sports. “Myslím, že Mercedes mal problémy s prijatými rozhodnutiami.”

Svoj podpis má na nich aj tábor z Milton Keynes. “Musíme vziať do úvahy aj tú komunikáciu, ktorá bola zverejnená, medzi dvoma tímami a riaditeľom pretekov Michaelom Masim. Znie to tak, akoby ho Red Bull k niečomu tlačil.”

“Red Bull to hral drsne, presvedčili riaditeľa pretekov, že autám by malo byť umožnené pretekať. Formula by však mala byť voči tomu odolná, no oni to prevážili,” zhodnotil majster sveta z roku 1996.

Bývalý kolega Lewisa Hamiltona a šampión zo sezóny 2016 zas vyhlásil, že takéto ovplyvňovanie by nemalo byť povolené. “Počuli sme, ako sa Christian ozval vo vysielačke a rozhodcovi hovorí, že potrebujú ešte jedno kolo. Toto nie je ideálne.”

“Toto je jedna z tých vecí, ktoré musíme pred budúcou sezónou vyriešiť a zbaviť sa ich. Oni by vôbec nemali mať možnosť hovoriť s rozhodcom. Vo futbale by sa to nestalo. Tréner nemôže počas zápasu vyvolávať rozhodcovi. To nebude fungovať,” zdôraznil Rosberg.

Jenson Button napokon pripomenul, že vyčítať niečo len Red Bullu by nebolo v poriadku. Svoje si totižto do vysielačky povedal aj Toto Wolff. “Aj Mercedes a aj Red Bull sa počas pretekov zhovárali s rozhodcom — ak ho tak chcete volať. Nemôžu však ovplyvňovať rozhodnutia, Michael Masi to má dosť ťažké aj bez toho.”

Súvisiace články