logo F1online.sk

Alonso: Rozhodlo šťastie, ale nakoniec asi spravodlivo

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 12. 2021

Získať majstrovský titul si zrejme zaslúžil Max Verstappen, no vyhrať v Abú Zabí mal istotne Lewis Hamilton. A keďže tieto dve veci neboli kompatibilné, jedna strana musela po vyvesení šachovnicovej vlajky smútiť. Podľa Fernanda Alonsa však predsa len treba zohľadniť celú sezónu, v ktorej mal byť Verstappen jednotkou, a na výsledky sa pozerať aj touto optikou.

Novopečenému majstrovi sveta výrazne pomohla nehoda Nicholasa Latifiho a následne aj riaditeľstvo pretekov, ktoré malo porušiť pravidlá. Či k porušeniu naozaj došlo, sa bude ešte rozhodovať na Medzinárodnom odvolacom súde FIA, pokiaľ sa Mercedes nevzdá svojho odvolania.

Z tohto pohľadu je to veľká škoda, avšak podľa Fernanda Alonsa sme na trati videli úžasné divadlo, a to bolo najdôležitejšie. “Je to neuveriteľné. V prvom rade chcem zagratulovať Formule 1, tomuto športu. Pre všetkých to bola vynikajúca sezóna, taktiež pre tento šport, že mala dvoch ašpirantov na rovnakej bodovej úrovni pred poslednými pretekmi. A v poslednom kole posledných pretekov sa stále bojovalo koleso na koleso. Toto je čarovné. Dúfam, že smerom do budúcnosti sa budú takéto šampionáty opakovať.”

Španiel už pred nedeľou avizoval, že podľa neho by bolo najlepšie, keby Mercedes získal konštruktérsky pohár a Max Verstappen jazdecký. Napokon sa táto predstava aj naplnila. Alonsov pohľad na to, či sa mal Verstappen skutočne stať majstrom, sa však počas nedele nezmenila ani napriek Masiho rozhodnutiam.

“Obaja odviedli dobrú prácu, obaja boli výnimoční a zaslúžili si stať sa majstrami sveta. Ak by mohli rozdeliť tú trofej vo dvoje, pravdepodobne by to bolo férové,” zamyslel sa rodák zo španielskeho Ovieda uvedomujúc si, že nič také nie je možné.

Preto pokračoval: “Dnes mal však Max šťastie s tým bezpečnostným vozidlom. Bez neho by bol majstrom Lewis, s ním zas Max. V tomto smere teda rozhodlo šťastie, to si musíme povedať úprimne. Ak sa však pozriete na zvyšných 21 pretekov, dokonca aj na tieto, Max mal veľa smoly, takže možno to je nakoniec spravodlivé.”

Súvisiace články