logo F1online.sk

Komisári zamietli protest Mercedesu proti Verstappenovi

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 12. 2021

Prvý z dvoch protestov Mercedesu je zamietnutý. Komisári rozhodli, že Max Verstappen neporušil článok 48.8 Športových pravidiel FIA, ktorý zakazuje pilotom predbiehať za bezpečnostným vozidlom. Holanďan sa tým pádom nemusí v tejto veci obávať trestu.

Mercedes v tomto proteste namietal, že Max Verstappen počas výjazdu bezpečnostného vozidla predbehol Lewisa Hamiltona a tým porušil článok 48.8. Konkrétne ide o nasledujúci moment:

Ak by Max Verstappen predbehol Lewisa Hamiltona, hrozil by mu päťsekundový trest, o ktorý išlo Mercedesu. V prípade jeho udelenia by totiž Verstappen spadol až za Lewisa Hamiltona, ktorý v cieli stratil len 2,256 sekundy. Majstrovský titul by v tom prípade pripadol Britovi.

Red Bull však argumentoval tým, že Max Verstappen v skutočnosti nepredbehol pilota Mercedesu a obe autá sa pohybovali na približne rovnakej úrovni. Keďže Verstappen sa chcel udržať čo najbližšie za Hamiltonom, musel striedavo pridávať a uberať plyn, pri čom sa mohlo stať, že na malý moment sa ocitol pred Hamiltonom. Podľa Red Bullu existuje “milión precedensov” pre takéto situácie, v ktorých sa netrestalo.

“Komisári rozhodli, že hoci v jednej chvíli sa Max Verstappen na veľmi malú chvíľu pohol tesne pred Lewisa Hamiltona v čase, keď obe autá akcelerovali a brzdili, zaradil sa späť za Lewisa Hamiltona a nebol pred ním, keď sa skončila fáza bezpečnostného vozidla,” vysvetlili svoj verdikt komisári.

Mercedes má stále možnosť sa odvolať.

Súvisiace články