logo F1online.sk

Mercedes podáva dva protesty

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 12. 2021

Ak ste po pretekoch oslavne dvíhali rukami alebo nahnevane rozbíjali televízory, možno ste to robili predčasne. Mercedes totižto podáva dva oficiálne protesty, ktoré ešte môžu zmeniť výsledky dnešných pretekov a tým pádom aj meno majstra sveta.

V prvom rade ide o protest proti celkovej klasifikácii pretekov, ktorú majú tímy možnosť podať do 30 minút po ich skončení. Mercedes sa odvoláva na článok 41.12 Športových pravidiel FIA, ktorý opisuje procedúru, podľa ktorej má prebehnúť reštart pretekov za bezpečnostným vozidlom.

Mercedes bude zrejme namietať, že riaditeľstvo pretekov nedodržalo stanovenú procedúru a pustilo len päť monopostov, ktoré strácali kolo, pričom malo pustiť všetky.

Za zmienku stojí aj posledná veta predposledného odstavca, v ktorej sa píše, že bezpečnostné vozidlo sa nesmie vrátiť do boxov skôr ako po kole, v ktorom ho predbehne posledné z áut, ktoré strácajú jedno kolo. Podľa tohto článku sme teda mali odjazdiť ešte jedno kolo za safety carom aj v prípade, ak by Masi pustil všetky pomalšie autá, nie len tých päť medzi Hamiltonom a Verstappenom.

V tejto veci sa majú Max Verstappen a Lewis Hamilton dostaviť ku komisárom o 17:15 nášho času.

Druhý protest je namierený proti samotnému Maxovi Verstappenovi. V ňom Mercedes cituje článok 48.8 Športových pravidiel F1, ktorý zas opisuje, kedy môže pilot predbiehať, keď bezpečnostné vozidlo zamieri do boxov. Max Verstappen podľa Mercedesu porušil toto pravidlo.

Vypočúvanie v tejto veci sa začalo o 16:45, no na výsledok zrejme budeme čakať dlhšie.

Súvisiace články