logo F1online.sk

Masi o tom, prečo práve pred Abú Zabí pripomínal strhávanie bodov

Max Verstappen a Lewis Hamilton
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala12. 12. 2021

Keď Michael Masi v poznámkach riaditeľa pretekov uviedol, že Medzinárodný športový kódex FIA umožňuje komisárom udeľovať aj menej bežné tresty vrátane odpočítania bodov v šampionáte, Max Verstappen zdôraznil, že všetci o tom vedia, a tak sa Masi namáhal zbytočne. Ten tvrdí, že to nespravil len ako pripomienku jazdcom a tímom, ale aj fanúšikom, že taká možnosť existuje.

Uplynulý týždeň sa rozoberala najmä jedna otázka: Vyradí Max Verstappen Lewisa Hamiltona? Celý formulový svet skloňoval tento scenár, nuž a k nemu sa pridal aj Michael Masi, ktorý ho určite neprepočul. A tak na to zareagoval už spomínaným zopakovaním niektorých článkov športového kódexu. Nebol to však ten pravý dôvod.

“Komisári majú k dispozícii veľkú škálu trestov, ktoré môžu udeliť v závislosti od incidentu,” vysvetľoval pre Sky Sports Michael Masi a ozrejmil, prečo práve pred poslednými pretekmi a v záplave reakcií na jazdu Maxa Verstappena vytiahol túto tému. “Musíme si uvedomiť jednu vec, na záverečnom podujatí šampionátu by v niektorých prípadoch tresty ako strata pozícií na štarte nič neznamenali. Treba sa na to pozrieť aj takto.”

Ak by teda komisári chceli niekoho potrestať tým, že by na nasledujúcim podujatí prišiel o niekoľko priečok, museli by byť kreatívnejší a možno aj strhávať body. Spomeňme si, že v tejto sezóne už taký trest padol napríklad, keď Valtteri Bottas na Hungaroringu vrazil do Landa Norrisa pred sebou a postaral sa aj o dvojicu Red Bullov. Bottas na štarte v Belgicku stratil päť miest.

Masi preto zdôrazňuje, že cieľom nebolo Maxovi Verstappenovi či ašpirantom na titul odkázať, aby nevystrájali. “Toto bolo varovanie pre všetkých, pretože ešte stále máme súboje o konštruktérsky šampionát a tak podobne, a to nie len medzi Mercedesom a Red Bullom, ale aj nižšie.”

“Bola to pripomienka všetkým, že toto je ďalší z trestov, ktoré majú komisári k dispozícii, a šlo aj o ujasnenie, že nebudeme len nečinne sedieť. Pozreli sme sa na všetko a všetkým v padoku, ale aj doma sme chceli pripomenúť, že môžeme uvažovať aj o iných veciach,” hovorí nástupca Charlieho Whitinga.

Ako riaditeľ pretekov má Michael Masi právomoc akýkoľvek incident postúpiť komisárom na posúdenie. O samotných trestoch však on nerozhoduje, to bude na Garrym Connellym, Felixovi Holterovi, Derekovi Warwickovi a Mohamedovi Al Hašmiovi.

“Mne neprináleží o tom rozhodovať v kancelárii komisárov. Z pohľadu šampionátu to bude závisieť od dvoch ľudí, a nimi sú Max a Lewis,” podotýka Masi, ktorý by bol najradšej, ak by nedeľa prebehla pokojne. “Myslím, že všetci vrátane mňa a komisárov povedali, že posledné, čo chcú, je rozhodnutie na pôde odvolacieho súdu.”

“Dosť však dúfam v to, že Mercedes a Red Bull, Max a Lewis to chcú rozhodnúť na trati vo vzrušujúcich pretekoch na konci vzrušujúceho ročníka 2021,” doplnil.

Súvisiace články