logo F1online.sk

Kvalifikačný ťahák Niké: Mercedes kraľuje, Red Bull je rýchly len v pretekoch

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 12. 2021

Piatkové tréningy nám nedali odpoveď na to, kto celkovo vyhrá Veľkú cenu Abú Zabí, dostali sme len indície, kto bude rýchlejší v sobotu a kto v nedeľu. A keďže nejde o ten istý tím a ešte stále nevieme, akú dôležitú úlohu zohrá pretekové tempo a či sa bude dať predbiehať, musíme sa na dva víkendové dni pozerať oddelene.

Ak by o titule rozhodla kvalifikačná rýchlosť, kráľovskú korunu by si mohol nasadiť Lewis Hamilton. Mercedes bol v tomto smere jasným favoritom a Maxovi Verstappenovi naložil viac ako šesť desatín. Taký náskok nie je nič všedné. Nuž a nezabudnime, že Valtteri Bottas mal rozbehnuté ešte o čosi lepšie kolo, keby v poslednom sektore nestratil kontrolu nad autom.

Čo robili u červených býkov? Red Bull do istej miery experimentoval s nastaveniami a kým Sergio Pérez jazdil s menším zadným krídlom, Max Verstappen dostal štandardnú verziu. “Myslím, že cez noc nás čaká nejaká práca. Medzi autami sme skúšali veľmi odlišné nastavenia. Máme veľa dát, do ktorých sa teraz musíme zahĺbiť.”

Možno aj tieto odlišné prístupy sa mohli podpísať pod to, že Sergio Pérez, ktorý obyčajne musí prižmúriť oči, aby dovidel až na Verstappena, naňho tentoraz stratil len ničotných 0,068 sekundy. Red Bull určite má priestor na zlepšenie.

Zaujímavosťou je, že kým v Saudskej Arábii sa na kvalifikačné tempo zameral Red Bull a Mercedes stavil na preteky, tentoraz to bolo presne naopak. Je však otázne, či Red Bull túto stratégiu neprehodnotí. Ak sledoval dnešné preteky Formuly 2, musí mu byť jasné, že predbiehanie nebude žiadna hračka ani na upravenej trati.

“Na jedno kolo sme boli jasne rýchlejší ako Red Bull,” referujú technici Mercedesu, ktorých vyjadrenia zozbieral AMuS. Slová šéfinžiniera Mercedesu Andrewa Shovlina to potvrdzujú: “V prvom tréningu boli naši jazdci spokojní s balansom v dlhých stintoch a nie v jednom kole. V druhom tréningu to bolo naopak. Našou úlohou je teraz zistiť, čo zmeniť na aute tak, aby sme našli najlepší kompromis.”

Vyzerá to teda tak, že Mercedes v sobotu trochu uberie, v nedeľu zas pridá. Nuž a Red Bull bude mať presne opačné cvičenie. Otázkou je, kto nájde zlatý stred. “Musíme dať dokopy naše poznatky z tréningov a nájsť najlepší kompromis,” prikyvuje aj Helmut Marko.

Red Bull bude mať pri analýze miernu výhodu, pretože skúšal dva rôzne prístupy. Max Verstappen jazdil so štandardnou verziou, Sergio Pérez s menším krídlom a mal menej prítlaku. A z rozdielu medzi týmito pilotmi to vyzerá tak, že Pérezove nastavenia boli o čosi lepšie.

Mercedes nasadil obom jazdcom rovnaké komponenty vrátane zadných krídel, obmedzil sa teda na mechanické nastavenia auta. Veľkosť krídel však strieborným šípom nerobila problémy. Red Bull síce dosiahol o čosi vyššiu maximálku, ale na rovinkách stratil celé štyri desatiny. A rýchlejší nebol ani v zákrutách, v treťom sektore ovládol len jednu jedinú.

Presne naopak to bolo v treťom sektore v rámci pretekových simulácií. “Red Bull je od nás rýchlejší vo všetkých zákrutách,” reportuje Mercedes s odkazom na pretekové tempo.

Image
Image

V strede poľa kraľoval Alpine pred AlphaTauri. Esteban Ocon prekvapil druhým miestom a keby Fernando Alonso neprekročil bielu čiaru v poslednej zákrute, predbehol by aj Verstappena s Pérezom. Na jednej strane sa predpokladá, že francúzsky tím trochu vytočil svoj motor, takže jeho výhoda v porovnaní so zvyškom stredu poľa nebola až taká veľká, no nejaká určite. Podľa tímu Formuly 1 a jeho analýz je Alpine o takmer dve desatiny lepší ako jeho prenasledovatelia AlphaTauri a McLaren.

Ferrari bolo spokojné s pretekovými simuláciami, avšak v sobotu bude chcieť ukázať viac. Sainzovi určite pomôže, ak nájde balans, ktorý v piatok naháňal len márne a tímu ako celku, ak obetuje časť pretekovej rýchlosti v prospech kvalifikácie.

Máš svojho favorita na pole position alebo na titul?

Na www.nike.sk ťa čaká bohatá ponuka kurzov ku kvalifikácii a aj k tomu, kto sa tento rok stane majstrom sveta. Bude to Lewis Hamilton (kurz 1,50) alebo Max Verstappen (kurz 2,45)? A čo v konštruktéroch? Veríte Mercedesu (1,02) alebo Red Bullu (10,00)?

Vieš si z týchto kurzov vybrať? Tak sa zaregistruj na www.nike.sk, teraz dokonca získaš 20 € bonus na tvoj účet, a ukáž sa!