logo F1online.sk

Marko: Chceme prehovoriť v boji o titul, aj keby sme v Maďarsku prehrali

Max Verstappen
© Twitter/Honda Racing F1
Milan Kubala
Milan Kubala15. 7. 2020

V Red Bulle si pred sezónou kládli len tie najvyššie ciele. Hoci po dvoch veľkých cenách v Rakúsku musia uznať, že Mercedes jazdí aj tento rok úplne inú ligu, Helmut Marko stále verí, že Max Verstappen v spolupráci s Alexom Albonom ešte dokážu zabojovať o tituly.

Rozhodnúť sa, v ktorom šampionáte to s nádejami Red Bullu vyzerá pochmúrnejšie, nie je ľahké. Kým v Pohári jazdcov je z pilotov Red Bullu vyššie Max Verstappen so stratou 28 bodov na Valtteriho Bottasa, Red Bullu už v konštruktérskom poradí chýba 53 majstrovských bodov.

Treba pripomenúť, že k tejto veľkej strate prispel aj fakt, že Red Bully na prvej veľkej cene roka nebodovali. No aj bez toho by len sotva stíhali Mercedesom. “Ukázalo sa, že sú veľmi silní,” poznamenal na margo strieborných šípov Helmut Marko, ktorého vyspovedal motorsport-magazin.com. “Mercedes spravil veľký krok vpred a prekvapil nás aj Hondu. Avšak, boj o titul nebude rozhodnutý, ani keby sme v Maďarsku nezískali žiadne víťazstvo,” vyhlásil.

Najväčšie problémy robí Red Bullu pohonná jednotka, no určite nejde o taký markantný rozdiel ako po minulé roky. “Honda počas zimy predstavila nové turbo, ktoré znížilo zisky na okruhoch vo vysokej nadmorskej výške,” vysvetľuje stratu konkurenčnej výhody športový poradca Red Bullu.

Zatiaľ čo práve v Rakúsku, Mexiku či Brazílii na tom Red Bull nebude tak dobre, zvyšok ročníka bude o to silnejší. “Vďaka tejto zmene budeme v priebehu roka konzistentnejší. V zákrutách sme takí rýchli ako Mercedes, v niektorých dokonca rýchlejší. Veľa času strácame na rovinkách, naše auto sa tiež o trochu ťažšie nastavuje a ťažšie sa s ním jazdí. Máme potenciál, máme veľký tím plný veľmi dobrých ľudí. Zostáva nám ešte viac ako dosť pretekov, ale Mercedes nastavil latku veľmi vysoko.”

Pred sebou máme spomínanú Veľkú cenu Maďarska na Hungaroringu, ktorý je známy svojimi požiadavkami na aerodynamiku a prítlak. Red Bull vidí šancu. “Je tam len jedna dlhá rovinka, zvyšok sú zákruty. Myslím si, že to bude pre nás lepší okruh. A teploty v Budapešti nám tiež zahrajú do karát.”

Súvisiace články