logo F1online.sk

Alpine so skvelým tempom, Alonso mohol skončiť pred oboma Red Bullmi

Fernando Alonso
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2021

Alpine na niektorých veľkých cenách úplne tápa, na iných však hviezdi. Zdá sa, že posledné podujatie sezóny 2021 bude patriť do tej druhej skupiny podobne ako minulotýždňové preteky v Džidde. V piatkových tréningoch Esteban Ocon s Fernandom Alonsom nasadili na pomery stredu poľa vynikajúce tempo a chcú si ho aj udržať.

Esteban Ocon bol dokonca druhý najrýchlejší, keď predbehol Valtteriho Bottasa aj dvojicu červených býkov. A to je vždy veľmi cenný skalp. Francúz po dnešnom výkone ani nemôže pomýšľať na nič iné ako na to, že zopakuje čosi podobné ako pred týždňom, keď o pódium prišiel len pár metrov pred cieľovou čiarou.

“Mali sme celkom produktívny piatok, učili sme sa novú konfiguráciu okruhu v Abú Zabí, ktorá ukázala, že v mnohých smeroch bude predstavovať výzvu,” komentoval Esteban Ocon po piatku, ktorý uzavrela nehoda Kimiho Räikkönena.

Nechýbalo veľa a podobne mohol dopadnúť aj monopostu Alpinu. “V prvom tréningu som mal namále, bolo to na podobnom mieste, kde Kimi vyšiel v druhom tréningu. Tu si musíte dávať pozor, keď to ženiete až na hranu. Niektoré z tých nových častí sú pomerne náročné, takže je dôležité chytiť v nich rytmus. Niektoré miesta s novým asfaltom sú zaujímavé. Spoznať tieto úpravy bude dôležité pre pochopenie pneumatík.”

“Zatiaľ máme obe autá v prvej desiatke, čo je slušné a presne to je cieľom aj na sobotu,” dodáva Ocon zdôrazňujúc, že netreba sa nechať uniesť. “Vždy to vyzerá super, keď ste na vyšších priečkach a my sme dnes skončili na druhej. Znie to dobre. Zostávame však realistami a pokračujeme v tvrdej práci.”

Fernando Alonso obsadil “len” šieste miesto a nabral takmer polsekundové manko na mladšieho kolegu. Jeho rýchlejšie kolo totižto vymazali komisári za prekročenie limitov trate v poslednej zákrute. Nebyť toho, na konte by mal čas 1:24,225, ktorý by stačil aj na prekonanie štvrtého Maxa Verstappena.

Ako hodnotí tréningy Fernando Alonso? “Mali sme dobrý piatok,” vypovedal a kladne ohodnotil aj novinky na okruhu. “Znamená to, že sa môžeme na trati aj trochu hrať a vyskúšať si rôzne prejazdy, aby sme našli čas k dobru.”

“My sme náš čas na trati využili v oboch tréningoch na maximum. Moje najrýchlejšie kolo v druhom tréningu bolo vymazané, takže v tom bolo aj niečo naviac, než čo ukázali finálne časy,” podotýka majster sveta z rokov 2005 a 2006. “Ešte stále potrebujeme vyladiť pár vecí v nastaveniach. Myslím, že keď sa obzrieme, máme za sebou dobrý deň. A zajtra toho ukážeme ešte viac.”