logo F1online.skF1online.sk

Verstappen: Boj o titul zmenil môj názor na Hamiltona a nebolo to k lepšiemu

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 12. 2021

Tohtoročný šampionát bol mimoriadne napínavý. Nuž a čím bližšie sme mali koniec sezóny, tým to vrelo viac. Dnes by sme napätie v padoku mohli krájať. Vypovedajú o tom aj slová Maxa Verstappena, ktorý vraj tento rok stratil ilúzie, ktoré si robil o Lewisovi Hamiltonovi a Mercedese.

O vzťahu medzi Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom sa hovorilo aj v súvislosti s nedávnymi vyjadreniami Bernieho Ecclestona, ktorý si myslí, že Mercedes svojho súpera “šikanuje” a čo je horšie, pri tom všetkom mu asistujú médiá.

Ako teraz vychádza Max Verstappen s Hamiltonom a zmenil sa ich vzťah v priebehu sezóny? “Áno, a to veľmi, a nie v pozitívnom zmysle,” nechal sa počuť vo štvrtok na tlačovke. “Mám jasný pocit, že niečo nie je v poriadku. Ja nezažívam šikanu, avšak myslím si, že čo sa deje, nie je správne.”

Tým Verstappen naráža aj na posudzovanie jednotlivých incidentov komisármi. Kým v Saudskej Arábii dostal päťsekundový aj desaťsekundový trest, raz vracal Hamiltonovi pozíciu na štarte a viackrát aj po 37. kole, Lewis Hamilton za vytlačenie súpera z trate v poslednej zákruty nedostal nič. Michael Masi len Mercedesu oznámil, že to bolo na hranici udelenia čierno-bielej vlajky za nešportové správanie, žiadnu vlajku však Britovi neukázal.

“Je jasné, že pravidlá neplatia pre všetkých, pretože iní dvaja chlapci spravili pri obrane to isté ako ja, no nebolo to ani len spomenuté a nedostali trest,” vysvetľuje Verstappen. “Nechápem to, pretože ja som mal zato, že to bolo len tvrdé pretekanie.”

Majú komisári na Holanďana iný meter? To je otázka. “To, čo sa stalo, si nezaslúžilo trest. A je zrejmé, že dvaja jazdci, ktorí to tiež spravili, ho nedostali. Jasne ich dostávam len ja. Keď bojujete vpredu, ľudia sú asi o trochu viac kritickí, no ja tomu nerozumiem.”

Verstappen má jasno v tom, že ani za jeden incident v prvej zákrute si nezaslúžil klepnúť po prstoch. “Ja som nespravil nič zlé, no nejako som to bol len ja, kto pochybil. Ako som povedal, dvaja ďalší ľudia spravili presne to isté a nedostali nič. Obaja sme boli mimo trate, v prvej zákrute sme boli za bielou čiarou. Oni nejako posúdili, že to bola moja chyba, ale ja s tým nesúhlasím. A potom, nesúhlasím ani s tým druhým trestom.”

Zato pri Hamiltonovi boli na riaditeľstve pretekov a v kancelárii komisárov veľmi zhovievaví. Poslednú zákrutu ani neriešili. “Potom ma v podstate vytlačil z trate, dokonca sa na mňa pozeral a nezatáčal, len ma vytlačil za bielu čiaru. Dostal za to len varovanie. Takto by to rozhodne nemalo fungovať a nie je to fér, pretože vyzerá to tak, že ostatní piloti môžu robiť aj iné vec a iba ja dostanem trest.”

“Ja len žiadam, aby sa pozeralo férovo na všetkých. Je zrejmé, že to doteraz neplatilo,” zdôraznil s tým, že to je úlohou vedenia a nie jeho. Preto nebude meniť svoj prístup. “Ako som povedal, ja nemám pocit, že by som spravil čosi zlé. A je jasné, že ani u ostatných to nie je posudzované ako zlé. Prečo by som sa mal ja meniť, keď ostatní majú povolené takto pretekať? Všetkým by malo byť umožnené tak pretekať.”

Súvisiace články

Diskusia