logo F1online.sk

Prázdna špajza v Haase, tímu dochádzajú náhradné diely

Mick Schumacher
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 12. 2021

Mick Schumacher a Nikita Mazepin sa tento rok mali pokojne a bez tlaku naučiť o Formule 1 všetko potrebné. V Haase už pred sezónou tušili, že v tomto ročníku veľa vody nenamútia, a tak ho aspoň využili na zácvik tandemu nováčikov. Napriek tomu, že mohli pretekať akurát medzi sebou, obaja sa postarali o množstvo tvrdých a veľmi nákladných nehôd, ktoré finančne namáhaný tím práve nepotreboval.

Obaja piloti Haasu v tejto sezóne zapríčinili nevynútené škody, pričom viac ich zrejme objektívne spôsobil Mick Schumacher. Ten stratil kontrolu nad svojim monopostom aj v náročnej 22. zákrute okruhu v Džidde a skončil v bariére. Svoje auto zničil aj Nikita Mazepin, ktorý však bol v danej situácii pasažierom a nárazu do zadnej časti monopostu Georgea Russella sa nemohol vyhnúť.

V každom prípade, ďalšie dve autá sú na odpis a v tíme sa pred Veľkou cenou Abú Zabí škrabú za ušami. Ďalšia veľká nehoda ich môže dostať do problémov.

„Je lepšie, že to prišlo teraz, než keby sa to stalo päť pretekov dozadu,“ povedal pre Motorsport.com Günther Steiner. „Máme pred sebou posledné podujatie a dosť náhradných dielov na opravu monopostov, ale nie dosť na opravu v prípade nehôd v Abú Zabí.“

„Ešte stále nejaké máme, nie sme úplne na suchu, ale nemáme toho veľa, pretože sme neočakávali, že v predposledných pretekoch zničíme obe autá.“

Na otázku, či môže kvantifikovať utŕžené škody, Steiner povedal: „V Mickovom prípade sú to prevodovka, podlaha, bočnice. Jeho šasi je v poriadku, no Nikitove nie. Ďalšie jeho šasi je preč. Taktiež celé predné zavesenie. Zadná časť monopostu na tom nie je tak zle, ale predná je kompletne zničená.“

„Ako som povedal, z pohľadu náhradných dielov sme na tom zatiaľ dobre. Ak by však v prvom voľnom tréningu v Abú Zabí prišla nehoda, začne to byť tesné, pretože pred nami budú ešte dva dni. Ak sa to však nestane, sme v pohode,“ hovorí Steiner.

„Dobré je, že už nám chýbajú len jedny preteky. Ak by to boli napríklad tri, museli by sme vyrobiť nové súčiastky. Teraz sa to už nedá, pretože nemáme čas. Za tri dni to nie je možné vyrobiť. Máme ich však dosť a zvládneme to do konca sezóny,“ dodal 56-ročný Tirolčan.