logo F1online.skF1online.sk

Trať v Džidde dostala najvyššiu licenciu FIA len vo štvrtok

Džidda, Saudská Arábia, ilustračné
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala2. 12. 2021

V saudskoarabskej Džidde sa pracovalo do poslednej chvíle, aby sa všetko stihlo. Robotníci pobehovali po okruhu dokonca ešte aj vo chvíli, keď si už padok Formuly 1 vybaľoval kufre na svojich hotelových izbách. Všetko pre to, aby štvrtková kontrola okruhu zástupcami FIA prebehla na jednotku a aby tí oficiálne udelili potrebnú licenciu.

Aby sa na danom okruhu mohli uskutočniť preteky Formuly 1, organizátori musia splniť celý rad podmienok, ktoré sú prerekvizitou na udelenie licencie 1. stupňa FIA. Licencie majú viacero úrovní a v závislosti od konkrétneho šampionátu postačujú aj nižšie, Slovakiaring má napríklad licenciu 2. stupňa, ktorá na Formulu 1 nestačí, avšak umožňuje hostiť podujatia sérií ako WTCR, Blancpain GT, ADAC, ETRC či ďalších.

Štandardne má okruh vybavenú potrebnú licenciu už dlho pred veľkou cenou, no Džidda je výnimkou. Riaditeľ pretekov a bezpečnostný delegát FIA Michael Masi o nej rozhodoval v rámci svojej poslednej kontroly len vo štvrtok. Jeden deň pred plánovaným začiatkom jázd.

Po obhliadke potvrdil, že okruh spĺňa všetky podmienky a tento víkend sa skutočne bude pretekať. Za zamyslenie stojí otázka, či mohol vôbec rozhodnúť inak; tímy sú už rozložené v padoku, mechanici skladajú monoposty a v mixzóne sa pripravujú novinári…

“Pre všetkých zúčastnených to bola ohromná púť, spraviť z prvej Veľkej ceny Saudskej Arábie realitu. Dosiahnutý progres, ktorý som mohol sledovať počas mojich návštev v posledných mesiacoch, je obdivuhodný,” neskrýval spokojnosť Michael Masi.

I potvrdil: “Okruh samotný bol dokončený vo vysokej kvalite a spĺňa štandardy k udeleniu licencie 1. stupňa, ktorú potrebujeme na hostenie veľkej ceny. Okruh Džidda prinesie jazdcom a tímom novú výzvu a teším sa na ďalší vzrušujúci víkend, zatiaľ čo sa fantastická sezóna 2021 chýli ku koncu.”

Trať samotná je už dokončená, no to sa nedá celkom povedať o ostatnom zázemí. Vo viacerých zákrutách možno za bariérami vidieť stavebnú suť a otvorenie mnohých budov si vyžiada ešte niekoľko týždňov prác. Vybudovanie okruhu, boxov a padoku je však z väčšej časti hotové, hoci nie úplne.

V každom prípade ide o najrýchlejšie postavený okruh Formuly 1, pri ktorom sa začínalo úplne od podlahy; všetko trvalo len osem mesiacov.

Súvisiace články

Diskusia