logo F1online.skF1online.sk

Vettel o tohtoročnom Aston Martine: Málo prítlaku, príliš veľa odporu

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 12. 2021

Pre Aston Martin je výsledok sezóny 2021 určite sklamaním. Pred nami sú síce ešte dve podujatia, no už teraz je viac-menej jasné, že tento tím je odsúdený na celkové siedme miesto, čo je v porovnaní s minulou sezónou prudký pád. Ako vždy vo Formule 1, aj v tomto prípade to má na svedomí hlavne monopost.

Vlani boj do posledných pretekov o tretie miesto, teraz prakticky istá siedma priečka. Miesto 215 bodov (ak rátame aj tie, o ktoré prišli kvôli kauze brzdových kanálikov) len 77. Tím navyše angažoval Sebastiana Vettela, od ktorého si v Silverstone veľa sľubujú, no ani ten nepredvádzal zázraky.

„Mali sme preteky, kedy bol pocit v aute veľmi dobrý a mali sme tiež také, kedy som mal veľké problémy,“ opísal svoju sezónu Sebastian Vettel. „Celkovo najviac záleží na tom, aké je vaše auto konkurencieschopné. V tomto smere si myslím, že má náš monopost príliš veľký odpor vzduchu.“

„Naše auto nie je v tomto smere práve superefektívne, no taktiež nám chýba prítlak. To je podľa mňa jeho hlavná slabina, ktorú je ťažké prekonať,“ dodal štvornásobný šampión.

Aston Martinu to však v Katare celkom sedelo. Je síce pravdou, že jedna lastovička leto nerobí, no monopost AMR21 ukázal dobrý potenciál. Napriek tomu dokázal celok zo Silverstone zapísať dvojité body v tomto roku len po tretíkrát.

„Niekedy nám pomohol samotný charakter okruhu, inokedy sa nám to podarilo prekonať dobrým nastavením a prácou s pneumatikami, čo nám otvorilo strategické možnosti,“ vysvetľuje Vettel. „Myslím si, že keď sa auto dostane do optimálneho pracovného okna, potom dokážeme odviesť dobrú prácu a zabodovať. Nie je však ľahké sa do toho okna dostať zakaždým.“

„Vyzerá to však tak, že od polovice sezóny urobili ostatné tímy o trochu väčší progres než my,“ domnieva sa bývalý pilot Ferrari.

Pre jeho súčasného zamestnávateľa je tohtoročný výsledok sklamaním. Lawrence Stroll niečo podobné v budúcej sezóne už svojmu tímu neodpustí, no pre partičku zo Silverstone predstavujú nové technické pravidlá ideálnu príležitosť. Najdôležitejšou ingredienciou však bude trpezlivosť.

„Je to samozrejme veľký otáznik, ale odpoveď sa dozvieme. Zistil som však, že tím je silný po technickej stránke i po stránke traťových operácií,“ povedal Vettel.

Súvisiace články

Diskusia