logo F1online.sk

Je len otázkou času až ho uvidíme v F1, hovorí o Piastrim Esteban Ocon

Oscar Piastri
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 11. 2021

Oscar Piastri je rozhodne jeden z najjagavejších talentov, aký sa v posledných rokoch objavil v juniorských kategóriách. Nezískal však miesto vo Formule 1 pre nasledujúcu sezónu. Bude ju teda sledovať z garáže, odjazdí voľné tréningy a pokúsi sa splniť svoj sen v roku 2023. Súčasný pilot Alpinu Esteban Ocon o Piastriho potenciáli nepochybuje. Na rošte ho vraj skôr či neskôr uvidíme.

Trochu paradoxné je, že austrálsky mladík môže Ocona o miesto pripraviť. Oscar totiž patrí do akadémie Alpinu, ktorý mu zatiaľ šancu nedal. Naopak, podpísal s francúzskym pretekárom trojročný kontrakt, ktorý by mal Estebana udržať v sedačke až do konca sezóny 2024. V Enstone sa možno trochu unáhlili a nečakali, že Piastri bude už takto skoro klopať na dvere Formuly 1.

„Zažil som pár rokov, počas ktorých som sa mohol len v úzadí prizerať. Myslím si však, že je len otázkou času, kedy sa Oscar pripojí k nám na štartovom rošte,“ prehlásil Ocon, ktorého cituje Autosport.

„Je viac ako len talentovaný, doteraz získal viac-menej všetky tituly, aj keď vo Formule 2 ešte nie je rozhodnuté,“ dodal

Esteban zažil v kariére niečo podobné. V roku 2014 sa stal šampiónom európskej Formuly 3 a v roku 2015 šampiónom GP3, no v roku 2016 musel na prvú polovicu sezóny nastúpiť do DTM. Potom došli peniaze Indonézanovi Riovi Haryantovi, čo Ocona posunulo do Manoru. Niečo podobné sa zopakovalo na konci sezóny 2018, kedy preňho nezostalo voľné miesto a rok 2019 musel stráviť na „lavičke náhradníkov“.

„Samozrejme, pre nás jazdcov nie je čakanie tou najfantastickejšou vecou, ale preňho je najlepšie sledovať, ako to funguje,“ hovorí Ocon. „To som robil aj ja, snažil sa získať čo najviac informácií. Akonáhle to miesto dostanete, viete, ako to zvnútra funguje. To som urobil ja a jeho čaká asi to isté.“

Francúzsky pretekár mal v Alpine možnosť spoznať aj Kuan-jü Čoua, ktorý donedávna patril k jazdeckej akadémií tohto tímu. Číňan však v budúcej sezóne prestúpi do Alfy Romeo, kvôli čomu musel Alpine opustiť.

„Je fantastické vidieť, že sa mu podarilo dostať do Formuly 1. V tomto roku som s ním samozrejme trochu pracoval. V monoposte F1 sa vyvíja veľmi rýchlo, takže si nemyslím, že mu bude trvať dlho než sa do toho dostane. Prajem mu len to najlepšie,“ povedal Ocon.

Súvisiace články