logo F1online.sk

Alonso by chcel tretím titulom zanechať odkaz ďalším generáciám

Fernando Alonso
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala27. 11. 2021

Od posledného majstrovského titulu Fernanda Alonsa už uplynulo pätnásť rokov. Španiel sa však stále nevzdáva a verí, že sa na najvyšší stupienok postaví ešte aspoň raz. Okrem toho, že by to bolo pekné ukončenie jeho nevšednej kariéry, by ziskom tretieho titulu chcel zanechať aj istý odkaz.

Kto by si po sezóne 2006 povedal, že čerstvá hviezda Formuly 1 Fernando Alonso ukončí kariéru len s dvoma titulmi? Avšak po sérii nesprávnych rozhodnutí a aj poriadnej dávky smoly, keď o ďalšie tituly prišiel častokrát len o pár bodov, má rodák z Ovieda vo vitríne stále len dva majstrovské poháre.

Po dvojročnej prestávke sa na formulovú scénu vrátil opäť a dokazuje, že mu z rýchlosti nič neubudlo. Už len dúfať, že Alpine v nasledujúcich sezónach postaví auto, s ktorým by Alonso mohol zvádzať boje o tie najvyššie priečky.

O zisku tretieho majstrovského titulu Fernando Alonso hovoril v najnovšom podcaste Beyond the Grid. “Znamenal by veľa, bol by to možno akýsi odkaz,” zamyslel sa. Mladšej generácii by chcel ukázať, že stále treba veriť. Nie je správne strácať nádej, ak prvý titul nepríde do istého veku.

“Po mojej kariére, keď skončím s Formulou 1, by to poukázalo na to, ako vždy treba ísť až na limit, vo všetkom, čo robíte, sa usilovať o dokonalosť, v pretekoch striktne udržiavať disciplínu,” pokračoval pilot Alpinu. “Nezáleží na tom, či máte devätnásť, nezáleží na tom, ani či máte 42 alebo 43. Toto je spôsob života a absolútna oddanosť športu.”

“Na zisku tretieho majstrovského titulu by azda toto bolo to najdôležitejšie. Zanechať za sebou odkaz, správu pre budúce generácie,” uvažuje jeden z najtalentovanejších pilotov v histórii Formuly 1.

Španiel počas kariéry všetkých presvedčil o svojich kvalitách, v tomto smere mu už nikto nič nevezme. Azda aj preto trvá na tom, že za tretím titulom nebude pachtiť so zúfalstvom v očiach. “Určite by to pre mňa znamenalo veľa,” vysvetľuje Alonso, “ale neviem, nie som zúfalý, aby som ho získal, nezmení to celú moju kariéru ani to, ako vnímam náš šport.”

To však určite neznamená, že sa vzdáva tohto sna. “Som súťaživý človek vo všetkom, čo robím. Naozaj sa preto teším na ten tretí titul a v nadchádzajúcich rokoch spravím všetko, čo bude v mojich silách a ešte viac.”

Súvisiace články