logo F1online.sk

Alonsa mrzí, že sa z tlačoviek stala taká nuda

Nicholas Latifi a Fernando Alonso
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala18. 11. 2021

Byť pilotom Formuly 1 dnes a pred štyridsiatimi rokmi sa prakticky ani nedá porovnávať. Tentoraz však nehovoríme o výkonoch jazdcov či hrozbách, ktorým čelili na trati, ale o ich úlohách, ktoré so samotným zbieraním bodov, pódií a víťazstiev až tak nesúvisia — o mediálnych povinnostiach. Tých majú dnešní formuloví gladiátori plné kalendáre a niektorí už aj plné zuby. Podľa Fernanda Alonsa je tlačových konferencií toľko, že piloti ani nevedia, čo by na nich ešte mali povedať.

Z pohľadu médií sa víkend F1 začína už vo štvrtok. Všetkých dvadsať pilotov sa postupne vylodí pred guľometným hniezdom novinárov, ktorí na nich pália otázky. To sa zopakuje po piatkových tréningoch, sobotňajšej kvalifikácii i nedeľných pretekoch. A to ešte nehovoríme o samostatných rozhovoroch, ktoré si novinári či televízie dohodnú s PR manažérmi jazdcov priamo.

A tak sa ani nemôžeme čudovať, že také vyjadrenia pilotov v oficiálnych tlačových stanoviskách tímov vyzerajú sťaby okopírované z predchádzajúcej veľkej ceny. Tie isté formulky, medzi ktorými sa menia prakticky len prídavné mená podľa toho, na ktorej pozícii daný pilot skončil. A pri takom mediálnom vyťažení pilotom azda ani nemôžeme zazlievať, že tieto šedivé a nudné vyjadrenia namiesto nich zrejme píšu PR manažéri.

“Sú veľmi, veľmi repetitívne,” vyhlásil Fernando Alonso na margo rozmanitosti tlačových konferencií. “Tým nemierim priamo na vás [novinárov]. Formula 1 sa skrátka veľmi otvorila médiám. Tlačovú konferenciu máme vo štvrtok, piatok, v sobotu ráno, sobotu popoludní, v piatok na predstavení jazdcov, v nedeľu na drivers’ parade, v nedeľu po pretekoch. Naozaj už nemáme čo povedať.”

“V princípe by sme si mohli pripraviť rovnaké vyjadrenia pre Katar, Džiddu a Abú Zabí. Myslím, že najzaujímavejšia vec je boj o titul medzi Hamiltonom a Verstappenom. Všetko ostatné je veľmi, veľmi nudné a repetitívne,” povzdychol si Španiel, ktorý zažil začiatok nového milénia, kedy ešte bolo cítiť, že piloti nemajú nabifľované frázy, ktoré majú odverklíkovať po každej otázke. Na druhej strane sa však otázky tak často neopakovali.

Akú formu bude mať Alpine v Katare?

Tento víkend nás čaká Katar, od ktorého majú fanúšikovia Alpinu veľké očakávania. Tie sa Fernando Alonso snaží krotiť. “Chápem fanúšikov doma alebo mojich fanúšikov. Čítal som nejaké odkazy, podľa ktorých by v Katare malo prísť pódium. Chcel by som na to zareagovať slovami, že žiadne pódium nepríde. Máme za sebou veľa pretekov, niekedy sme skončili na ôsmom, párkrát na deviatom mieste. V posledných troch pretekoch to nebude iné, je mi to ľúto.”

“Samozrejme, deje sa viac ako len toto. S tímom máme stále veľa práce a učíme sa veľa vecí aj s ohľadom na budúci rok. V rámci organizácie testujeme nové veci pre novú sezónu. Pre nás to budú zaujímavé preteky, ale nechávame si to pre seba,” doplnil.